Novinarima i svim zaposlenim u medijima Republike Srpske, predsjednik Sindikata medija i grafičara Republike Srpske Sekul Popović čestitao je 3. maj - Svjetski dan slobode medija, pozivajući novinare da se sindikalno organizuju.

svjetski dan slobode medija

U čestitki Sindikata medija i grafičara Srpske ističe se da je temeljni uslov za slobodu medija - potpuna ekonomska nezavisnost medija, od formalnih i neformalnih centara ekonomske i političke moći, te stabilni izvori finansiranja.

"Toga danas u Srpskoj, izuzimajući dijelom javne servise i uprkos `vladinim finansijskim injekcijama` kojima pomaže rad medija, gotovo i da nema", navodi se u čestitki.

U Srpskoj danas, prema nepotpunim podacima, djeluje oko 100 štampanih i elektronskih medija, od čega su oko dvije trećine u privatnom vlasništvu, što bi, prema evropskim standardima, bilo dovoljno za državu od šest miliona stanovnika.

U čestitki Sindikata medija i grafičara navodi se da 50 do 60 hiljada korisnika marketinških i političkih informacija može finansirati rad jednog medija.

"Zbog velikog broja medija u Srpskoj, te zbog nedovoljne edukovanosti jednog broja novinara, došlo je do totalne degradacije novinarske profesije, pa su naročito neki privatni mediji postali leglo bezakonja, sive ekonomije i rada na crno", ističu iz Sindikata.

Iz Sindikata navode da poslodavci u jednom broju privatnih medija, bez ikakve odgovornosti ne poštuju zakone i kolektivne ugovore, što znači da svakodnevno krše radnička i sindikalna prava koja spadaju u kategoriju osnovnih ljudskih prava.

Savez sindikata Republike Srpske i Sindikat medija i grafičara izborili su se, kako se navodi, za pravo na dostojanstven rad, dnevno radno vrijeme u trajanju od osam časova, sedmično radno vrijeme u trajanju od 40 časova, pravo na osnovnu platu, koja se dobija kada se koeficijent koji odgovora stručnoj spremi pomnoži sa najnižom cijenom rada.

U čestitki se ističe da su se Savez sindikata i Sindikat medija i grafičara izborili i za naknadu za topli obrok u iznosu od 185 KM mjesečno, pravo na uplatu doprinosa na platu koji se kreću od 52 do 54 odsto, u zavisnosti od visine neto plate, te pravo na regres za godišnji odmor u iznosu od 375 KM.

Savez sindikata Srpske i Sindikat medija i grafičara Srpske izborili su se i za naknadu za mjesečne troškove prevoza u visini stvarne cijene karte u javnom saobraćaju, pravo na godišnji odmor u trajanju od 18 radnih dana, ne računajući subote i nedjelje, te na svake tri godine radnog staža još po jedan dan godišnjeg odmora, kao i na pravo po osnovu minulog rada od 0,5 odsto za svaku godinu radnog staža, te pravo na slobodu sindikalnog organizovanja i djelovanja i socijalni dijalog sa poslodavcem, dodaje se u čestitki.

Kada je riječ o prekovremenom radu, on prema Zakonu o radu Republike Srpske ne može trajati duže od 150 radnih časova godišnje, odnosno 10 časova nedjeljno, koji se plaća za 35 odsto više u odnosu na redovan rad, dok se prekovremeni rad nedjeljom i državnim praznicima plaća 50 odsto više od redovnog rada.

Iz Sindikata medija i grafičara Republike Srpske ističu da svi oni koji krše garantovana prava iz rada čine krivično djelo.

Iz ovog sindikata pozivaju novinare da se sindikalno organizuju, jer je iskustvo pokazalo da tamo gdje djeluje sindikat kao pregovarački partner prema poslodavcu nema drastičnog kršenja radničkih i sindikalnih prava.

"Ne dozvolite, uz našu pomoć i podršku, koja nikada nije izostala, da neodgovorni poslodavci, ne provodeći zakone ove zemlje, beskrupulozno pljačkaju novinare i državu. Organizujte se!“, naglašava se u čestitki koju je potpisao predsjednik Sindikata medija i grafičara Srpske.