Direktor Fonda za zdravstveno osiguranje Srbije Momčilo Babić smatra da bi usvajanje zakona o transplantaciji, koji predviđa da svi građani budu potencijalni davaoci organa, značajno poboljšala stanje u ovoj oblasti.

zakon o transplantaciji u srbiji daje sansu zivotu

Babić je pojasnio da je izmjenama Zakona o transplantaciji, koji je usvojen 2009. godine, predloženo da svi građani budu potencijalni davaoci organa i da se ustanovi registar nedavalaca, odnosno onih koji se izričito protive transplantaciji.

Babić je za Radio-televiziju rekao da očekuje da raspravi u parlamentu prethodi javna polemika o predloženim izmjenama, kao i da građani daju svoje mišljenje.

"Ukoliko to bude usvojeno, Srbija bi konačno mogla da stane rame uz rame sa mnogim evropskim i svetskim zemljama u kojima već godinama važi zakon pretpostavljenog pristanka", istakao je Babić.

Ranija istraživanja javnog mjenja ukazala su da su Srbi izuzetno konzervativni i da je zanemarljiv broj onih koji bi dali pristanak da budu donori svojih ili da odobre doniranje organa najbližih članova porodice.