Predstavom „Dobri Ujkica" beogradske Ustanove kulture „Vuk Karadžić“ i dodijelom plakete „Miloš Šami“ Novljanki Dragani Daci Dabović, sinoć su završene 18. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti.

zavrsen 18. haps

Odličnu glumačku ekipu „Dobrog ujkice“ čine – Jelisaveta Seka Sablić, koja je nakon igranja ove predstve, osvojila  nagradu „Zlatni ćuran“, priznanje za životno djelo, na Danima komedije u Jagodini, zatim Marko Nikolić, Nebojša Ljubišić, Tanja Pjevac i Tamara Dragićević. Tekst je napisao Alan Ejkborna, a režiju potpisuje Stefan Sablić.

„Dobri ujkica“ je ogoljena slika društva koja otkriva tehnologiju regrutovanja mladih djevojaka u prostitutke. Predstavu su britanski pozorišni kritičari ocijenili kao „savremenom moralnom alegorijom“, koja govori o prevari i pretvaranju, sukobu i naivnosti ruralne i iskvarene gradske sredine, kao i o svojevrsnom gubitku ličnog identiteta.

Doajen jugoslovenskog pozorišta, Marko Nikolić, za Trebinje Live kaže da je riječ o komadu koji se odnosi na sve društvene sisteme i sva vremena. "Riječ je o crnoj komediji koja je više upućena roditeljima nego djeci,  posebno kada mlade osobe odlaze iz manjeg mjesta u veliki grad. Iako u predstavi ima mnogo elemenata humora, nakon nje mislim da niko nije izašao ravnodušan, i da svi nekako po ovim važnim pitanjima treba da stavimo prst na čelo i preuzmemo odgovornost", kazao je Marko Nikolić za TrebinjeLive.

Plaketu „Miloš Šami“, kojom se čuva sjećanje na svog reditelja, dodijelilo je jednoglasno Hercegnovsko pozorište glumici Daci Dabović. Obrazlažući priznanje Milina Kovačević, član žirija, je podsjetila na imena ranijih dobitnika kao što su:Jelisaveta Sablić, Predrag Ejdus, Ljuba Tadić, Pero Kvrgić, Varja Đukić, Mirko Vlahović, Branimir Popović, i pozorišta: Gradsko pozorište iz Podgorice, Kruševačko pozorište, Teatar Mladih iz Novog Sada. "Ponosni smo što je Dragana-Daca Dabović dobitnik Plakete baš na 18. HAPS-u jer je sa Hercegnovskim pozorištem i odrastala od prvog pojavljivanja u 'Veselom vozu' sa samo 9 godina. Dorasla je do zajedničkog nastupa sa svojim prvim rediteljem u obnovi dramske etide „Seks vikend“, rekla je Kovačevićeva za TrebinjeLive i dodala da je tokom ovogodišnjeg HAPS-a Daca imala premijeru filma "Skidanje" u kome tumači glavnu ulogu sa Nebojšom Glogovcem.

HAPS je završio jednoipočasovnim koncertom švajcarskog džez trija Hemiler –Papo-Riko koji su predstavili svoj osmi autorski album „Waiting for you“. Kocert je održan u saradnji Herceg Festa-a sa Udruženjem Jazz Art, manifestacijama poštovanja džeza i HAPS-a.

Premijera Hercegnovske opere „Đani Skikić“, najavljena za kraj HAPS-a, odložena je za 24. maj.