Parlament Bosne i Hercegovine odlučio je da više ne može da podnese nadzor kao ni izvještaje o poslanicima koje je radila nevladina organizacija „Centri civilnih inicijativa“.

parlamentarci bez nadzora

 

Ova organizacija je bila jedina koja je u posljednjih nekoliko godina posmatrala rad parlamentaraca i ocjenjivala njihovo djelovanje, i to direktno sa sjednica Predstavničkog doma. Nakon što su poslanici tražili izvještaj o finansijskom poslovanju ove organizacije koji nisu dobili, Parlament BiH je odlučio da njihov nadzor više ne može da trpi, pa su jednoglasno odlučili da im zabrane pristup sjednicama. Iz „Centara civilnih inicijativa“ su ovo osudili, i naveli da je to još jedan dokaz nedemokratičnosti i cenzure koja vlada u ovoj zemlji.

Denis Telić, koordinator u „Centrima civilnih inicijativa“ kaže da je glavni problem kod poslanika što oni ne razumiju funkciju na kojoj se nalaze. I da izvještaji koje njihova organizacija pravi jesu izvještaji o platama, neopravdanom trošenju kao i neopravdanom sjedenju u foteljama, jer većina tih istih poslanika se, prema njihovim zapisnicima, nikada ne javi za riječ u Parlamentu. Takođe, tvrdi Delić da je njihov rad javan i da javnost mora da zna sve, jer se plate poslanika plaćaju iz džepova građana.

S druge strane, poslanici imaju drugu priču. Tvrde da su projekti „Centra civilnih inicijativa“ plaćeni spolja, kao i da je to atak na institucije Bosne i Hercegovine. Aleksandra Pandurević, poslanica SDS-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH, kaže da je nedopustivo da se poslanici nazivaju bjeloruskim diktatorima. Takođe, tražili su da se ukine mogućnost komunikacije i konverzacije sa poslanicima preko tzv. virtuelnog Parlamenta koji su „Centri civilnih inicijativa“ napravili u vidu projekta čije finansiranje su morali nekako da opravdaju.

U „Centru civilnih inicijativa“ potvrđuju da nemaju šta da kriju, i što se rada tiče i što se plata tiče. Koordinator Denis Telić potvrđuje da će dati izvještaj o svom radu naredne sedmice, a da se nadaju i da će biti oborena odluka o njihovom neprisustvovanju na sjednicama, jer to ocjenjuju kao sramotno.

Jedini koji su protiv vladajućih su iz opozicije. Tražili su da se odluka parlamentaraca razmotri i ukine. Ali to nije pomoglo. Oko jedinstvenog matičnog broja parlamentarci se nisu dogovorili mjesecima, a oko slučaja „Sejdić – Finci“ godinama. Ipak, ovaj put su jednoglasno odlučili.