Ni kriza ni novi društveni odnosi u kojima da gotovo i nema radničke klase nisu pokvarili prvomajske svečanosti u Herceg Novom.

prvomajski urana herceg novi 2013

U obilježavanje datuma koji nosi naziv Praznik rada krenuli su prvo članovi Mjesne muzike iz Đenovića.U ranim satima prošli su duž rivijere i od opštine do centra grada. Marseljeza i drugi marševi bili su repertoar koji je one starije podsjetio kako je to nekad bilo. A zatim se sve prenijelo na izletište Čipovina na Podima. U sjenci hrastove hladovine kod crkve Svetog Sergeja i Vakha, roštiljalo se, družilo, pjevalo. Za taj prvomajski štimung zaduženi su bili članovi KUD „Igalo", zatim mjesna muzika Đenovići i vokalni solista Zoran Kilibarda.

muzika za prvi maj u herceg novom

"Sve ovo što danas gledamo nije ni blizu onoga što je nekada bilo. Nekada su ovdje sa svih strana dolazili mladi ne samo iz Herceg Novog već i sa strane, iz Trebinja, Grahova, Risna, Tivta. Stizali su mladi i stari da se odmore i proveduDanas nema odmora. Privatizovana preduzeća. Ni ovi mladi ne umiju da se bore za svoja prava. Unaprijed se predaju", rekao je za TrebinjeLive Nedeljko Kočetanović, sportski publicista.

Inače treba reći da su sportisti bili najljepši dekor prvomajskog uranka koji je posjetio i predsjednik opštine Dejan Mandić sa saradnicima. Polaznici škole fudbala „Manda“ sa trenerom Milanom Vukovićem igrali su čak tri utakmice sa vršnjacima iz ekipe „Obilića“. A prije toga bila su i nadmetanja u bacanju kamena s ramena i u skoku u dalj. Nadmetali su se mladići ali i oni malo stariji.

fudbal za prvi maj u herceg novom

"Došli smo da se družimo i da za trenutak zaboravimo svakodnevne brige i probleme. Da pokažemo mladima da život nije samo posao i profit", kazao nam je Željko Radnjić.

Jedna od najljepših dama uranka je bila Ljiljana Lipovac. Ona kaže da je stigla, po tradiciji, da se nađe na mjestu gdje je nekada sve bilo ljepše. "Tu sam, i zbog svojih sinova Luke i Mihaila koji su polaznici škole fudbala „Manda“. Mene zabrinjava činjenica da naša djeca preko interneta bolje znaju kako je Prvi maj proslavljen u svijetu nego kod nas. Nikako da ih „izbacimo“ iza kompjutera, da izađu u prirodu, da osjete blagodeti izletišta", kazala nam je kroz smijeh Ljiljana Lipovac dok se radovala pogotku svoga sina Mihaila koji se u trenutku razgovora upisao u strijelce.

porodica mrvaljevic majski uranak herceg novi

Svakog prvog maja na Čipovini su i braća Lazar i Branko Mrvaljevići sa svojim supugama Milojkom Begenišić i Slavicom Spaić. "Ponosimo se što smo trebinjski zetovi i ovakva druženja su takva kakva su. Sve se mijenja pa i navike. Uranci su dio nas i mi smo svakog prvog maja tu da se proveselimo, da svojim porodicama i prijateljima sve to dočaramo. Jedan je život, a Prvi maj pamtimo i po ovim urancima", rekli su oni.

fudbaleri za prvomajski uranak u sutorini kod herceg novog

U Sutorini, na drugom dijelu hercegnovske opštine, družili su se fudbaleri Obilića i škole fudbala "Vembli" iz Nikšića. Rezultat je bio u drugom planu, kaže trener Nikšićana Marko Matović. "Radnička klasa je uvijek voljela fudbal i zato se mi družimo i proslavljamo praznik koji očito nema nekadašnji sjaj. Ali život ide dalje", istakao je Matović.