Na Hercegovačkoj Gračanici iznad Trebinja počelo je tradicionalno bojenje vaskršnjih jaja, koje organizuju Centar Cambridge Trebinje, dječija igraonica "Ciciban" i Eparhija Zahumsko - hercegovačka i primorska.

farbanje jaja na crkvini iznad trebinja

Prema riječima Sandre Cumbo, profesorice u Centru Cambridge, djeca, njih oko trideset, danas će ukrasiti jaja koja su prethodno ofarbana. "Djeca će ovim današnjim aktom doprinijeti najradosnijem hrišćanskom prazniku, Vaskrsenju Gospoda Isusa Hrista. Za ukrašavanje će koristiti razne tehnike, a najčešća su akrilne boje i prirodni materijali".

Svake godine ova manifestacija okuplja sve više i više djece, a ove ih je godine, kako kažu organizatori, najviše. To su djeca koja idu u školu slikanja Cambridge i mališani iz Cicibana. Oni zajedno stiču nova iskustva, a samim tim razvijaju i maštu.

Danas se praznuje Veliki četvrtak ili Posljednja večera Isusa Hrista i njegovih učenika. Tim povodom jutros je u crkvi na Crkvini služena Sveta arhijerejska Liturgija, koju je služio otac Milenko Spremo. Nakon liturgije i Svetog pričešća, otac Spremo je blagoslovio dječicu i podijeliom im naforu. On je istakao da je farbanje jaja sjećanje na Hrista i njegovo slavno vaskrsenje. "Mi Hrišćani se sjećamo Hrista, njegove mučeničke smrti, stradanja, raspeća, ali istovremeno se sjećamo i vaskrsenja. Radosni smo što može sa svim Hrišćanima da podijelimo nastupajući praznik sa riječima 'Hristos vaskrese, tugu odnese, radost donese'", rekao je otac Spremo u izjavi za TrebinjeLive i dodao da će vaskršnja jaja koja pripremaju djeca, kao izraz zahvalnosti i blagodarnosti Gospodu, biti podijeljena svima onima koji dođu da zajedno proslave najradosniji praznik na Hercegovačkoj Gračanici.

Dječica će ukrasiti preko dvjesta jaja. Lijepo ih je jutros bilo gledati u parkiću na Crkvini. Po ukrasima koje su oni napravili nikada se ne bi reklo da su to djeca. Njihova jaja su, kako to kažu učiteljice, rađena iz srca i dječijom maštom.