U Herceg Novom festivali se mijenjaju kao na traci. Prvomajski i vaskršnji praznici su u znaku tradicionalnog "Montenego dens festivala" koji se u Crnoj Gori organizuje već šest godina, a Herceg Novi je prvi put domaćin.

poceo montenegro dens festival herceg novi 2013

Sve je počelo performansom juče na trgu Nikole Đurkovića gdje su nastupili plesači iz Rusije, Indije, Južne Afrike i Engleske. Na takmičenju uz goste iz inostranstva učestvuju i plesači iz Nikšića, Tivta, Kotora, Bara i Podgorice. Nastupaće i dječiji ansambl KUD „Sloga" iz Đenovića. Domaćin malim klincima plesnog znanja je plesni studio „Diano" iz Herceg Novog.

„Možemo igrati sami i zajedno, možemo dijeliti ono što nas čini istima, ali i ono što nas je razlikovalo od drugih", prenijela je dio atmosfere za TrebinjeLive Antonija Novoselac, direktor plesnog studija „Diano“.

Oduševljeni su i gosti. Anja Cičunev dovela je 33 djece iz Volgograda.

"Prvi put smo u Herceg Novom. Znamo da je ovo grad vaterpola. Čuli smo za Jadran. On je igrao sa našim Spartakom koji sada igra u četvrfinalu Lige šampiona sa Partizanom iz Beograda. Bili smo na Škveru. Odličan je bazen. Herceg Novi je grad koji voli Ruse. Ima ih dosta da žive u Crnoj Gori. Mi smo ovdje zbog plesa i igre. Sve je sjajno", rekla je za TrebinjeLive Cičuneva naglasivši da će do 8. maja do kada su u Herceg Novom, posjetiti i Trebinje i Gračanicu.

Zadovoljsto festivalom i ljudima koj su im domaćini nije krila ni Ajvana Pavijani gošća iz Indije. Oduševljena je Herceg Novim, njegovom arhitrkturom i srdačnošću građana.

Očekuje se da će na festivalu posebno biti zanimljivo 2. i 4. maja kada će se u dvorani „Park“ odvijati takmičarski dio festivala.