Danas se u Republici Srpskoj i svijetu obilježava 1. maj - Međunarodni praznik rada kao simbol internacionalne radničke i sindikalne solidarnosti.

prvi maj dan rada

Ovaj praznik obilježava se u znak sjećanja kada se 1886. godine više desetina hiljada radnika u Čikagu odlučilo na štrajk i izašlo na ulice, zahtijevajući bolje uslove rada.

Proslava praznika ustanovljena je tri godine kasnije, a odluku su donijeli predstavnici radnika iz cijelog svijeta na Prvom kongresu Druge internacionale u Parizu, proglasivši 1. maj za Međunarodni praznik rada, radničke i sindikalne odgovornosti.

Dan rada je jedan od najrasprostranjenijih praznika na planeti. Slavi se u preko 150 zemaljasvijeta.

Aktiv mladih Saveza sindikata Republike Srpske juče je pokrenuo jednogodišnju kampanju pod nazivom "Sindikat je bitan - učlani se u sindikat, jer je to jedini način da ostvariš svoja radnička prava". Kampanja je istovremeno počela u Banjaluci, Doboju i Palama.

Kampanja treba da obezbijedi da 20 odsto radnika ili njih 16.000 koji rade "na crno", budu "prevedeni" u legalni radni odnos.

Neposredna korist koju bi imali radnici, penzioneri, osiguranici, trudnice, te budžeti na lokalnom i državnom nivou, mjesečno bi iznosila 25 miliona KM.