Gradonačelnik Trebinja, Slavko Vučurević, pokrenuo je prije par dana inicijativu da se predsjedniku Srbije, Tomislavu Nikoliću, dodijeli Povelja počasnog građanina Trebinja.

zasluzuje li Tomislav Nikolic povelju pocasnog gradjanina Trebinja

Vučurević je u izjavi za TrebinjeLive istakao da je Nikolić dio svog stvaralačkog života proveo u Trebinju. Tu je, kako kaže gradonačelnik, mislio na izgradnju hidroenergetskog sistema Čapljina, kao i na neke druge projekte, u kojima je učestvovao i sam Tomislav Nikolić. "Pokazao je veliki interes da pomogne Trebinju i Republici Srpskoj. Takođe treba istaći da je opšte uvjerenje svih političkih faktora u Trebinju da se ta Povelja treba dodijeliti gospodinu Nikoliću", istakao je Vučurević i dodao da je imao i lični susret sa aktuelnim predsjednikom Srbije.

Dešavanja na relaciji Trebinje-Banjaluka i Vučurević-Dodik, mnogobrojne su dovele na mišljenje da je ovo jedan od načina revanfizma gradonačelnika Trebinja prema predsjedniku Republike Srpske. Vučurević je to odbacio i rekao da je ovu Povelju potrebno dati prvo radi grada i građana Trebinja, ali i radi interesa gospodina Nikolića za stanje u Hercegovini. "Nema nikakvog revanšizma prema bilo kome. Naša želja i htjenje je da taj čin napravimo, i da Povelju dodijelimo predsjedniku Srbije", rekao je Vučurević i dodao da dodjelu Povelje ne smatra manje prirodnom nego što je dodijeljena bilo kome drugom.

Građani Trebinja su različitog mišljenja. Jedni smatraju da je ne treba dodijeliti zbog posljednjih rečenica o Srbima s druge strane Drine, o aktima prema Kosovu, i odnosima prema Srebrenici. Oni zamjeraju predsjedniku Nikoliću što je Srbe iz Republike Srpske nazvao Bosancima, a i svoje mišljenje, kako kažu pojedini građana Trebinja, mijenja veoma često. Naime, Nikolić je izjavio da kleči i traži pomilovanje za zločine u Srebrenici, "Ja klečim i tražim pomilovanje za Srbiju zbog zločina koji je izvršen u Srebrenici. Izvinjavam se za zločine koje je u ime naše države i našeg naroda učinio bilo koji pojedinac". Ovom rečenicom Nikolić je opovrgnuno svoja ranija mišljenja i rečenice, a najavio je i posjetu Srebrenici.

S druge strane, ima i onih građana koji to podržavaju. Oni kažu da je Nikolić živio u Dživaru, radio u Trebinju, i da zbog toga, ako zbog ničega drugog, zaslužeju tu Povelju.

Na jednom od narednih zasjedanja gradske Skupštine biće i prijedlog za dodjelu  Povelje, a kako saznajemo, sve političke partije, zastupljene u lokalnom parlamentu, dale su podršku za ovaj prijedlog.

Podsjećamo da je prethodna vlast na čelu sa Dobroslavom Ćukom dodijelila Povelju počasnog građanina Trebinja predsjedniku Republike Srpske, Miloradu Dodiku za doprinos privrednom, društvenom i kulturnom razvoju Trebinja. Nova vlast predvođena Slavkom Vučurevićem, jednom prilikom  je istakla da razmišljaju o oduzimanju titule počasnog građanina Trebinja Miloradu Dodiku.

Šta će na kraju biti, kako će se desiti, kome će se oduzeti, a kome dodijelili, pitanja su na koja u Trebinju niko nema odgovor. Ono što je sigrno jeste da su odnosi na relaciji lokalna-državna vlast veoma loši. To su prvo potvrdili ministri koji su posjetili Dučićev grad, a nisu se sastali sa gradonačelnikom Vučurevićem, zatim i posjeta Milorada Dodika koji se takođe nije sastao sa predstavnicima aktuelne gradske vlasti, a ulje na vatru dodao je sam Slavko Vučurević, koji je predsjednika Dodika nazvao ljudskom i političkom kukavicom. Iako su ovo stvari za koje se narod ništa ne pita, jedno je sigurno, građani Trebinja iz mjeseca u mjesec sve teže žive. Stari ljudi bi rekli, "važno je da vlast ima hljeba, pa će i narod imati mrvica". Neka bolja vremena čekaćemo još dugo, ali bar možemo biti bolji ljudi. Možda je i to za političare misaona imenica.