Prvi potpredsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da Republiku Srpsku vidi kao dio BiH i da poštuje integritet BiH, ali da su vidljive velike razlike između Srba i Bošnjaka.

aleksandar vucic ja sam srbin iz Bosne, ne Bosanac

Vučić je istakao da predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika poštuje kao nosioca te funkcije shodno poštovanju Dejtonskog sporazuma od Srbije.

Prvi potpredsjednik Vlade Srbije kaže za sebe da je on porijeklom "Srbin iz Bosne, a ne Bosanac", kako je rekao predsjednik Srbije Tomislav Nikolić u nedavnom intervjuu za medije iz Sarajeva.

Govoreći o hrvatskoj vojnoj akciji "Oluja", on je istakao da je riječ o najvećem etničkom čišćenju nakon Drugog svjetskog rata i da Srbija ne može da razumije veselje Hrvata.

Vučić je naglasio da je tokom ratova 1990-tih godina bio na strani svog naroda. "Problem je nas Srba što nismo razumeli šta se u Evropi i svetu promenilo nakon pada Berlinskog zida. Ni ja nisam razumeo, izvinjavam se i kriv sam zbog toga svom narodu", rekao je Vučić za zagrebački nedjeljnik "Globus".

On je ocijenio da bi sada bilo dobro i za Srbiju i za Hrvatsku da unaprijede odnose, političku i ekonomsku saradnju, ističući da dvije zemlje imaju interes za izgradnju nove željezničke pruge Beograd - Zagreb.

Govoreći o odnosima sa Rusijom i o statusu posmatrača Srbije u Organizaciji dogovora o kolektivnoj bezbjednosti, Vučić je naveo da je tu riječ o parlamentarnoj, a ne o realnoj vojnoj saradnji.

On je najavio da će sa Nikolićem 21. maja u Moskvi razgovarati sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrom odbrane Sergejom Šojguom i da očekuje nastavak vojne, vojno-tehničke i svake druge saradnje.

"Prioritet Srbije je put u EU, ali podrazumeva se da želimo dobre odnose sa svima drugima. Mesto Srbije je u Evropi, a želimo dobru saradnju sa Ruskom Federacijom", rekao je Vučić.

Vučić je ponovio stav da deklaracija o neutralnosti ne dozvoljava Srbiji da uđe u NATO, dodajući da ne zna hoće li se to promijeniti.