Srbi u BiH izborili da imaju svoj status, ime i postojanje u skoro nemogućim okolnostima, plativši to krvlju, naveo je vladika Grigorije.

vladika grigorije najbolji srbi su iz bosne

Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije izjavio je da su Srbi iz Bosne i Hercegovine pokazali da su najbolji Srbi koji žive na prostorima bivše Jugoslavije u pogledu očuvanja identiteta i verskog i nacionalnog, ali i u pogledu spremnosti da se bore za svoje postojanje.

“To su tako očigledne činjenice, jer vidimo, nažalost, u kakvu situaciju su dovedena naša braća Srbi u Crnoj Gori, na Kosovu i Metohiji…”, rekao je vladika, odgovarajući na pitanje o izjavi predsednika Srbije Tomislava Nikolića da su za njega Srbi iz Bosne i Hercegovine – Bosanci.

Vladika, naime, smatra da su Srbi u Crnoj Gori i na Kosovu i Metohiji “skoro u bezizlaznoj situaciji”, da im predstoji teška borba ili kako bi, kako kaže, Njegoš rekao – “preužasna borba za opstanak”.

On je podsetio da su se, s druge strane, Srbi u BiH izborili da imaju svoj status, ime i postojanje u skoro nemogućim okolnostima, plativši to krvlju.

“Ponekad se čini da nekim ljudima nije milo što smo stameni i što postojimo takvi, kakvi jesmo, pa bi hteli da budemo ono što nismo. Mi se ne odričemo ni Bosne ni Hercegovine, ni Semberije ni Krajine, ni Romanije ni Ozrena, a srpstva i pravoslavlja ni za živu glavu. Mislim da svi u Srbiji koji nešto znaju – znaju o čemu govorim”, ocenio je vladika Grigorije.

Upitan o briselskom sporazumu Beograda i Prištine, vladika kaže da tome nema ništa da doda pored onog što je o tom sporazumu rekla SPC.