Prema procjenama institucija RS, prije svega Inspektorata rada RS, u Srpskoj danas preko 80 hiljada radnika radi na crno.

sindikat rs pokrece jednogodisnju kampanju protiv rada na crno

 

Ovi radnici nemaju nikakva prava. Oni nemaju jedinstveni matični broj u Poreskoj upravi RS, oni nemaju pravo da se liječe, oni nemaju pravo da idu u penziju, oni nemaju pravo da kažu da su radnici…

 

To je bio razlog da Savez sindikata RS-Aktiv mladih SS RS pokrenu jednogodišnju kampanju protiv rada na crno u RS i učlanjenja u sindikat kao jedinu organizaciju koja može da zaštiti prava radnika u RS. Kampanja se vodi pod sloganom: "UČLANI SE U SINDIKAT JER JE TO JEDINI NAČIN DA OSTVARIŠ SVOJA RADNIČKA PRAVA,,.

Akcija počinje 30. aprila 2013. godine (utorak) i trajaće do 1. maja 2014. godine. Cilj akcije je da se 20 odsto ili 16 hiljada radnika koji rade na crno prevede u legalni radni odnos.

Neposredna korist koju bi imali radnici, penzioneri, osiguranici, trudnice, te budžeti na lokalnom i državnom nivou, mjesečno bi iznosila 25 miliona KM. Ovo je opštedruštveno korisna kampanja, a pored Saveza sindikata RS kao pokretača, moraju je ispratiti i podržati kontrolni organi, Vlada RS i Unija udruženja poslodavaca RS.
Sindikalni aktivisti će sutra u 9,30 časova u zgradi Vlade predati zahtjeve premijerki Željki Cvijanović, dok će istovremeno na trgu ispred Vlade dijeliti letke i razgovarati sa onim radnicima koji rade na crno, imaju problem i žele da ga prijave.

Nakon razgovora sa premijerkom Cvijanović, aktivistiće proći kroz Gospodsku ulicu gdje će radnicima koji rade u uslužnim djelatnostima dijeliti letke, kako bi ih upoznali o njihovim pravima i značaju poštivanja radničkih prava, poslije čega dolaze na Trg Krajine.
U 11.30 časova u Uniji udruženja poslodavaca u zgradi Privredne komore RS, sindikalci će predati zahtjeve i razgovarati sa predsjednikom Predragom Zgonjaninom.
Poslije ovog razgovora aktivisti će na Trgu Krajine dijeliti letke, razgovarati sa radnicima i građanima.

Sindikat poziva sve radnike koji nisu prijavljeni ili članove njihovih porodica (jer se plaše), koji imaju probleme da dođu sutra na Trg Krajine i da prijave svoj problem kako bi se Sindikat aktivno uključio, poručuju iz Sindikata.
Pored sindikalaca na Trgu Krajine biće i ministar rada Petar Đokić, te direktor i glavni inspektor rada RS.
Kampanja počinje istovremeno u tri grada RS u Banjaluci, Doboju i Palama, a narednih mjeseci će se održati u svim gradovima i opštinama u RS.
Prve rezultate kampanje očekujemo za 60 dana.
Izjave za medije su u 13.00 časova, saopšteno je danas iz Sindikata.