Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dao je podršku Srbima sa Kosova i Metohije da istraju u svojim zahtjevima, da ostanu i opstanu na svojim ognjištima i izbore se za svoja prava, izjavio je danas načelnik Kosovsko-mitrovačkog okruga Radenko Nedeljković.

milorad dodik dao podrsku zahtjevima srba sa kosova

"Građani i rukovodstvo Republike Srpske nama u tome daju punu podršku", rekao je Nedeljković novinarima u Banjaluci nakon sastanka delegacije Srba sa Kosova i Metohije sa predsjednikom Srpske.

On je naveo da su predstavnici Srba sa Kosova tokom sastanka upoznali Dodika o briselskom sporazumu, odnosno predočili mu argumente zašto je taj dokument štetan i neprihvatljiv i ne garantuje ni minimum preduslova za ostanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Nedeljković je konstatovao da se stav predsjednika Srpske o pitanju Srba sa Kosova i Metohije nije promijenio, te podsjetio da je Dodik i u kontaktu sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem jasno rekao da je taj sporazum štetan.

On je naglasio da taj sporazum srpski narod na Kosmetu asimiluje, da podrazumijeva primjenu kosovskog zakonodavstva i povlačenje države Srbije i njenih institucija sa Kosova i Metohije, te, na neki način, ostavlja srpski narod na milost i nemilost institucijama nepriznate države Kosovo.

Nedeljković je napomenuo da će se delegacija Srba sa Kosova i Metohije sutra u Beogradu sastati sa premijerom Srbije i prvim potpredsjednikom Vlade Ivicom Dačićem i Aleksandrom Vučićem.

"Mi ćemo izneti naš stav kada je u pitanju referendum i prihvatiti provođenje referenduma. Takođe, iznećemo neke naše zahteve, od toga kako će glasiti referendumsko pitanje, u vezi roka održavanja, korištenja sredstava informisanja u Srbiji, jer su u poslednje vreme mediji u Srbiji blokirani i mogu se čuti samo predstavnici Vlade Srbije", istakao je Nedeljković.

On je dodao da su Srbi sa Kosova i Metohije protiv referendumskog pitanja - "Da li ste za ili protiv briselskog sporazuma?", jer se na taj način građani u Srbiji već pripremaju da prihvate taj sporazum.

Nedeljković je podsjetio da su se građani srpskih opština na Kosovu prošle godine izjasnili na referendumu da ne prihvataju institucije nepriznate države Kosovo.

"Ako je međunarodna zajednica krajem 1990-ih godina prihvatila da kosovski Albanci ne žele da žive u državi Srbiji, onda treba prihvatiti realnost na terenu da Srbi na Kosovu i Metohiji ne žele da žive u nezavisnom Kosovu", naglasio je Nedeljković.

Predsjednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić rekao je da su Srbi u južnoj srpskoj pokrajini zabrinuti zbog briselskog sporazuma i najava njegovog provođenja.

On je naglasio da već postoje ozbiljni problemi na terenu, napadi Albanaca, kao što je slučaj napada na srpskog i goranskog dječaka i puštanje počinioca.

"I mnogi drugi incidenti od kojih strahujemo nisu ništa drugo nego ogledalo briselskog sporazuma", naglasio je Ristić, navodeći da nije riječ o sporazumu, već diktatu koji je nametnut Beogradu.

On je dodao da ni Srbima koji žive južno od Ibra briselski sporazum nije donio ništa, naglašavajući da Srbima sa Kosova i Metohije ne preostaje ništa drugo nego da nastave borbu i da ne prihvataju da im se na silu nametne vlast takozvanog nezavisnog Kosova.