Nekoliko stotina stanovnika Berana svih uzrasta, u koreografiji iz vremena SFRJ, ispratilo je juče štafetu mladosti koja je krenula iz ovog grada da bi, poslije obilaska Crne Gore, Srbije i Makedonije, stigla do Kuće cvijeća i Titovog groba u Beogradu.

krenula titova stafeta mladosti iz berana

U isto vrijeme, sa drugog kraja bivše Jugoslavije, druga štafeta će krenuti iz Slovenije, i preko Hrvatske i BiH, stići će u Kumrovac tačno na Titov rođendan.

"Naše zajedništvo nema alternativu. Može biti realizovano samo ako budemo slijedili Titove ideje i ako budemo u stanju da te ideje razumijemo", bila je poruka svim "narodima i narodnostima" sa prostora bivše SFRJ, koju je u ime Lige antifašista jugoistočne Evrope i Jugoslovenske komunističke partije uputila Anđela Popović, prvi nosilac "štafete bratstva i jedinstva".

Štafeta mladosti, koja je krenula iz Berana, izlivena je u željezari u Zenici, a biće položena u Kuću cvijeća zato što, kako kažu organizatori, "nema čovjeka koji je dostojan da je primi u Titovo ime“.

stafeta mladosti berane 2013

Lijepo vrijeme okupilo je na trgu u Beranama veliki broj mladih koji nisu zapamtili ni Tita, ni njegovo vrijeme, dok je sa zvučnika odjekivala pjesma "Ivo Lola, Ivo Lola...“, a folklorni ansambli, obučeni u nošnje sa prostora cijele bivše SFRJ, igrom i pjesmom podsjetili su na dane zajedništva na jugoslovenskim prostorima.

"Sadašnje granice treba da budu mostovi spajanja a ne razdvajanja, mostovi pomirenja, ljubavi i zajedništva, pa i ova manifestacija koju pokrećemo ima takav karakter", poručio je član Predsjedništva Lige antifašista jugoistočne Evrope Obrad Stanišić.

Na ispraćaju štafete u Beranama danas je, osim stanovinka ovog mjesta, bilo i gostiju iz susjednog Bijelog Polja i Andrijevice.