U Sabornom hramu u Trebinju sutra će početi izrada novog ikonostasa i oslikavanje unutrašnjosti crkve, a radovi će biti završeni do kraja godine, rekao je danas NJegovo preosveštenstvo vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

saborni hram u trebinju dobija ikonostas

Vladika Grigirije je tokom, svete arhijerejske liturgije povodom praznika Cvijeti, rekao da su obezbijeđena sredstva za radove i da će Saborni hram i vjernici koji se u velikom broju okupljaju u ovoj bogomolji dobiti "lijep ikonostas koji će im biti na ponos".

Starješina Sabornog hrama i akademski vajar Stevan Kovačević rekao je Srni da će živopis raditi živopisac Aleksandar Živadinović iz Beograda, sa pomoćnicima koji su ranije slikali Uspenje u hramu, dok će za ikonostas biti zadužen otac Kovačević, zajedno sa akademskim slikarom Danilom Stanimirovićem.

"Pojedinci su širili dezinformacije da je u Sabornom hramu katolički ikonostas. To nije istina, ikonostas je itekako pravoslavni i biće na ponos ne samo Trebinju i Hercegovini, već cijelom pravoslavlju", kaže otac Kovačević.

On je istakao da su dobri ljudi finasijski pomogli oslikavanje unutrašnjosti hrama i da je obezbijeđeno 30.000 evra za 300 metra kvadratna, te da će sredstva za hram pristizati na svaka tri mjeseca.

"Na Preobraženje Gospodnje biće oslikan svod crkve i završen jedan dio ikonostasa, a do Božića će biti završeni cjelokupni radovi", kaže otac Kovačević.

Vladika Grigorije danas je, na praznik Cvijeti, vjernicima poručio da budu sljedbenici Hristovi i da žive nošeni slobodom i vođeni ljubavlju.

On je pozvao vjernike da se raduju predstojećem prazniku Vaskrsu i da se sjedine sa Hristom, koji je život, Bog, istina, radost, nada i vječnost, te da prisustvuju liturgijama u svojim hramovima.

Saborni hram Svetog Preobraženja Gospodnjeg građen je od 1888. do 1908. godine i nalazi se u centru Trebinja.

Hram je detaljno renoviran 1957. godine i 2008. godine, kada je pozlaćeni krst podignut na 38 metara visoki zvonik. Prilikom renoviranja uklonjen je stari ikonostas, urađen novi pod, a u dvorištu je uređen park sa jezercetom, mostom i sa sadržajima za najmlađe.

Saborni hram je masovno sastajalište vjernika i građana Trebinja i Hercegovine, naročito u vrijeme velikih praznika - Svetog Ignjatija Bogonosca, slave Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i krsne slave arhijereja-vladike Grigorija, potom za Božić, Vaskrs i Preobraženje Gospodnje, a sa ovog mjesta kreću i svečane litije tokom drugih praznika.