Srpski režiser Emir Kusturica ocijenio je da je međunarodna zajednica istjerala većinu Srba sa Kosova, a da je briselskim sporazumom Srbija preostale sunarodnike "ostavila neprijatelju".

emir kusturica srbi na kosovu ostavljeni neprijatelju

"Nikada nijednim gestom kosovski Albanci nisu učinili nešto što bi moglo da govori o njihovoj dobroj namjeri, a naši političari u to vjeruju. Mene pogađa ta istina i dok živim činiću sve da na bilo kojem mjestu dokažem da je to pljačka", rekao je Kusturica za "Blic".

Kusturica je postizanje sporazuma o Kosovu između Beograda i Prištine u Briselu uporedio sa rečenicom "Car je go" i prevarom dva tkača koji su ubijedili cara i njegove ministre da tkaju najbolja tkanja i da će mu napraviti najbolje ruho, ali da će njega moći da vide samo pametni.

"Ne sumnjam ja da su oni dobili najviše što su mogli u pregovorima. Meni je neobično da ljudi sa kojima sam stajao na pozornici na mitingu `Ne damo Kosovo` sada stoje kao igrači u utakmici gdje je hrabrost na većoj cijeni od pameti. Nije im lako", rekao je on.

Kusturica je ocijenio da je na djelu završna faza "Titove ere" i da je međunarodna zajednica koja se trudila da stvori "multietničke zajednice", u stvari, napravila šest etnički monolitnih zajednica i na Kosovu "završava tu rabotu".

"Od Hrvatske, iz koje je istjerano 200.000 Srba, do Kosova, gdje je navodno Amerika spasla Kosovare od Srba, a u stvari je, što više i ne kriju, istjerala Srbe sa Kosova. A ono malo našeg naroda koji je ostao, mi sada ostavljamo neprijateljima", naveo je proslavljeni režiser.

Kusturica je rekao da je dva puta bio kod ruskog predsjednika Vladimira Putina i da mu je on oba puta rekao da Rusi ne mogu da budu veći Srbi od Srba.

"Kada sam mu prenio poruku moje žene Maje da moraju biti veći Srbi od nas rekao je: `Nije vama lak život, vidim ja`", rekao je Kusturica.

Kusturica je, ponovo, izrazio nezadovoljstvo odnosom pojedinih državnih organa i medija prema njegovom radu, prije svega na Mokroj gori u koju je, kako je rekao, uložio 1,7 miliona evra.

"Ja sam za razliku od nevjernog Tome, stvarno novac koji je zarađen na filmu i muzici vratio i filmu i muzici. Sve piše na papiru", rekao je Kusturica.

On je ocijenio da je onaj ko je poslao ljude iz Državne revizorske institucije Srbije očekivao da će na Mokroj gori pronaći neki lopovluk i da je taj neko sigurno u vlasti.

"Pregledom ovog parka pokrivali su neki drugi park ili neku drugu pljačku, svetili se ili šta su već činili. Uostalom, članovi te Vlade nisu ludi da povjeruju kako ima jedna budala koja državi daje, jer od države se valjda uzima", rekao je Kusturica.

“Blic“ navodi daje Kusturica ovaj intervju dao uoči odluke da se povuče iz javnosti, odnosno da će prekinuti komunikaciju s medijima poslije večerašnjeg gostovanja u emisiji "Utisak nedelje" na B92.