Snimanje filma "LJubav i rat" u kome će igrati italijanska glumica Monika Beluči, počeće 10. juna u Trebinju, potvrdio je Srni proslavljeni filmski reditelj Emir Kusturica.

pocinje snimanje filma ljubav i rat u trebinju

Kusturica je istakao da je sa filmskom ekipom počeo obilazak terena na području Trebinja na kojima će film biti sniman po fazama do 30. oktobra.

On je pojasnio da prva faza snimanja filma traje od 10. do 26. juna, druga faza od 20. jula do 5. avgusta i treća od 12. avgusta do 30. oktobra.

Kusturica je napomenuo da će Monika Beluči, tokom snimanja filma, u Trebinju boraviti dva dana u junu, te sve vrijeme snimanja u julu i avgustu.

Prema njegovim riječima, film će se sastojati od tri priče po pola časa koje govore o dobroti, ljubavi i ratu.

Kusturica je rekao da je teren poznat snimateljskoj ekipi, jer su tokom prošle godine snimili dio filma o religijama, ali će, ipak, u naredna dva dana ponovo obići lokacije i detaljnije se upoznati sa prirodnim ljepotama i mogućnostima koje za snimanje pruža Trebinje i Hercegovina.

Napomenuvši da je od ranije fasciniran lokacijama, kućama, austrougarskim putevima, Kusturica je istakao da će film "LJubav i rat" upravo biti sniman na takvim mjestima, a neki od njih su Popovo polje, selo Uvjeća, Strujići, Klobuk, Gatačko polje i Zelengora na kojoj se nalazi predivno jezero.

Dvostruki dobitnik "Zlatne palme" Emir Kusturica je krajem prošle godine u Trebinju snimao igrano-dokumentarni film o pravoslavlju.

Tada su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i Kusturica najavili da bi Trebinje u budućnosti, zbog mogućnosti koje pruža, te prirodnih i neotkrivenih ljepota koje posjeduje Hercegovina, trebalo da bude balkanski centar za snimanje filmova.

Govoreći o predstavljanju svoje nove knjige "Sto jada", u kojoj je u šest priča prikazao život Jugoslavije u posljednjim decenijama prije raspada te države, Kusturica je rekao da je Trebinje nezaobilazan grad u kome će ta knjiga biti promovisana, kao i u ostalim dijelovima Srpske.

Osvrćući se na druge bitne projekte koje je od ranije najavljivao na području Trebinja, Kusturica je rekao Srni da prvo mora završiti film, nakon čega će se pričati i o drugim ostvarenjima.

Kusturica, koji je i idejni tvorac Andrićgrada, najavio je da bi do kraja septembra trebalo da budu postavljeni temelji za izgradnju etno-sela na Romaniji o čemu je, kako kaže, već razgovarao sa načelnikom opštine Sokolac Milovanom Bjelicom.

"Projekat je napravljen, a ideja je da se napravi replika Mećavnika, te da se na Romaniji izgradi jedan takav uzorak-staniše gdje su naši preci živjeli. Cilj nam je da sačuvamo takve vrijednosti od zaborava i propadanja", istakao je Kusturica.

Kusturica se sinoć u Trebinju sastao i sa NJegovim preosveštenstvom vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem i igumanom manastira Tvrdoš ocem Savom, kao i drugim prijateljima i poznanicima iz ovog grada.