Položaj radnika u svim sektorima i organima, kao i novi zakoni o radu bili su glavna tema jučerašnjeg sastanka predsjednice Saveza sindikata Republike Srpske, Ranke Mišić, i predsjednice Vlade RS, Željke Cvijanović.

ranka misic i zeljka cvijanovic na sastanku

Ovog puta Sindikat je bio taj koji je postavio dnevni red i sve tačke koje će se razmatrati, kao i domaćin susreta. Sastanak je trajao nekoliko sati, a u kratkoj pauzi bilo je vremena i za novinare, ali ne baš i za njihova pitanja. Teme koje nikako nisu mogle da se zaobiđu, jesu svakako položaj radnika u „Šumama Srpske“, kao i privrednom gigantu „Birču“. Ranka Mišić je naglasila da sindikat neće dozvoliti otpuštanje niti jednog radnika, jer stotine radnika koje su zaposlene, treba da se pomnože sa brojem članova u porodici, a njih je na hiljade koji žive baš od plata u ovim nekadašnjim privrednim gigantima.

Sticajem okolnosti, juče je bio i sastanak nadzornog odbora u Šumama Srpske, na kome se ustanovilo da proizvodnja ne pada, kao i da će se svi doprinosi i plate radnika nivelisati. Govoreći o „Birču“, premijerka je garantovala zadržavanje svih radnika.

Savez sindikata je naglasio i stavke kojima nisu zadovoljni. A to su prije svega akcioni plan zapošljavanja, za koji misle da neće dobro funkcionisati, ali da će prvenstveno sačekati rezultate tog plana pa onda ustanoviti svoj stav, i predložiti rješenje ako ne budu zadovoljni. Još jedna nova stavka koju sindikat ranije nije spominjao, jeste politički revanšizam na lokalnom nivou. Ranka Mišić je naglasila da je sve češća pojava nezakonita smjena radnika, nakon što su na posljednjim izborima pobijedile različite stranke u različitim gradovima. I da će to biti jedna od stvari koje se moraju ubuduće rješavati.

Novinari su ipak uspjeli da pitaju šta će biti sa obećanim povećanjima plata u javnom sektoru, nakon što su one smanjene početkom ove godine. Premijerka Željka Cvijanović je istakla da je svjesna situacije, i da to naravno utiće na standard jednog radnika kao i na kupovnu moć stanovništva. Ali da ne želi ništa da prejudicira, već da kada je i obećala, tada će to i razmotriti, a  to je jun ove godine. Kojom dinamikom će se plate povećavati, nije mogla da kaže, jer kako tvrdi, ne želi da obeća nešto što kasnije neće ispuniti.

Sve ove teme o kojima se govorilo, brzinski su objašnjene pred novinarima, jer kako i sindikat i vlada tvrde, nema puno vremena, dogovori se moraju nastaviti. Ali priznale su i jedna i druga da su se našle u malo čudnoj situaciji, jer po prvi put dvije žene razmatraju i dogovaraju državna pitanja. Naravno, predvidjele su svijetlu budućnost budućoj saradnji.