Povodom posjete predsjednika opštine Herceg Novi, Dejana Mandića, glavnom gradu Republike Srpske, portal TrebinjeLive Vam donosi kratki intervju.
dejan mandic posjetio banjaluku i dao intervju
Posjetili ste Banjaluku. Kakav je ishod te posjete, i koju vrste saradnje imate sa gradom Banja Luka?
Mi smo gradovi koji su po mentalitetu jako slični, prvenstveno mislim na ljude. Banja Luka i Herceg Novi su bratski gradovi već dugi niz godina. Ta posjeta je bila sastavni dio saradnje, kao što je to slučaj sa gradom Trebinjem. Nemamo ništa potpisano, mi smo jednostavno braća i po krvi i po načinu ponašanja. I ja uvijek kažem, braća ne treba da potpisuju protokole da su braća. Nešto slično je i kada je Banja Luka u pitanju. Tako da mi njegujemo te odnose. Oni dolaze kod nas na Dane opštine, Dane mimoze, mi smo sada imali zadovoljstvo da sada posjetimo Banjaluku.
Koliko ste uspjeli da dogovorite neke planove i projekte za budućnost?
Što se tiče privrednih planova, njih još uvijek nema. Ali imali smo čast da posjetimo preduzeće Integral, i uspostavimo saradnju koja će biti od velikog značaja za Herceg Novi. Dogovorili smo sa direktorom, gospodinom Stankovićem, gradnju sanitarne deponije ovdje u Herceg Novom. Vrijednost posla je preko 2,5 miliona evra. Imamo odriješene ruke da nađemo model finansiranja.
Koliko ste zadovoljni saradnjom sa cjelokupnom Republikom Srpskom, i kakva je povezanost grada Herceg Novog sa vlastima ovdje?
Pa ja ne mogu reći da saradnja nije dobra, štaviše, ali ipak je to pitanje između međudržavnih zvaničnika. Mi kao gradovi dobro sarađujemo, ali ne vidim i da postoje neki problemi i na državnom nivou.
Kako reagujete na podršku predsjednika RS, Milorada Dodika pred izbore Filipu Vujanoviću?
Pa ja to mogu samo da pozdravim. I mislim da ta podrška i govori sve o tome kakvi su odnosi između Srpske i Crne Gore. I ne vidim da je to ikakav problem, jer mi smo nekada bili jedna država pa je i logično da se jedan državnik podržava, a drugi ne. Mi smo imali i proteste i negodovanja, ali ono što je zvanično, zvanično je.
Evo da se vratimo i na saradnju Herceg Novog sa Trebinjem. Sada se otvara i direktna linija, koja prije nije bila tako stalna. Koliko će to uticati na još bolje odnose stanovništva ova dva grada?
Mi smo imali jednu posjetu prije tri mjeseca gradonačelniku Trebinja. I proizvod i plod dobre saradnje i sa bivšim i sa sadašnjim gradonačelnikom jeste upravo ta linija. A sada je samo pitanje dana kada će sva četiri termina krenuti. I to će sigurno biti vrlo značajno kada je u pitanju komunikacija između lokalnog stanovništva ovih gradova.