U Republici Srpskoj postoji opravdan strah da su se premijer Srbije Ivica Dačić, prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić i ekipa obavezali da se, rješavajući se Kosova, u paketu sa još jednim "istorijskim sporazumom", riješe i Republike Srpske, piše ruska Informativna agencija Reks.

srbija sprema i predaju republike srpske

"Izjava predsjednika Vlade Srbije Ivice Dačića da Kosovo nije jedino pitanje kojim treba Srbija da se bavi, te da će sljedeća stvar biti pritisak na Republiku Srpsku da se revidira Dejtonski sporazum, primljena je u Republici Srpskoj sa velikim iznenađenjem, ali i oprezom. Iznenađenje, ne zato što u Republici Srpskoj ne znaju za pritiske, već zbog toga što je to najavio premijer Srbije Ivica Dačić, jedan od glavnih kreatora i zaštitnika briselskog sporazuma, kojeg je NJegova svetost patrijarh srpski Irinej nazvao 'predajom Kosova", navodi ruska agencija u tekstu pod naslovom "Poslije Kosova vlasti Srbije spremne predati i Republiku Srpsku".

Agencija Reks primjećuje da se uporedo sa Dačićem, oglasio i američki ambasador u BiH Patrik Mun sa nediplomatskom izjavom da ne želi da razgovara sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom, "jer su sastanci s njim frustrirajući".

U tekstu se naglašava da se Republika Srpska za proteklih, nešto više od dvije decenije postojanja, u okviru BiH, izborila za svoju autonomiju i nametnula kao nezaobilazni faktor bez kojeg se u BiH ne može ništa rješavati.

"Za sve to vrijeme, Republika Srpska jasno je dala do znanja da ne želi da funkcioniše pod bilo kakvim pritiscima, naročito dijela međunarodne zajednice koja po pravilu favorizuje bosanske muslimane. Takođe, Republika Srpska je potpuno jasna i prema sadašnjoj političkoj garnituri na vlasti u Srbiji. Srbija se, kao potpisnica Dejtonskog sporazuma, može baviti i Republikom Srpskom, ali uz saglasnost njenog političkog rukovodstva i bez bilo kakvih pritisaka i nametanja koji bi ugrozili njenu autonomiju. Igra zvaničnog Beograda u vezi sa Kosovom nešto je što u Republici Srpskoj ne žele da se ponovi na njihovom primjeru", naglašava se u tekstu ruske Informativne agencije Reks.