Herceg Novi i Rusija oduvijek su imali odličnu saradnju. Za to je bezbroj dokaza i prijateljskih odnosa. Jednu novu stranicu bogate knjige prijateljstva dvije sredine danas su otvorili Dejan Mandić i njegovi saradnici sa tročlanom delegacijom ruskog grada Obninska.

predstavnici ruskog grada Obninska u Herceg Novom

Oni su danas potpisali protokol o uspostavljanju saradnje u svim oblastima društvenog života. Poslije potpisa protokola gradonačelnik Obninska Aleksandar Aleksandrovič Adev je kazao da prijatelji uvijek imaju šta da kažu i svaki susret može da donese napredak. "Najbolje i najljepše je kada drugarstvo preraste u prijateljstvo. U sastancima sa privrednicima Herceg Novog i gradonačelnikom Mandićem, razmatrano je više varijanti saradnje", istakao je Adev i dodao da je najrealnije očekivati prve korake u sportskim odnosima kao i  liječenje djece u Institutu u Igalu.

Na pitanje novinara portala TrebinjeLive da li postoji mogućnost za saradnju sa Republikom Srpskom i Srbijom, i kako komentariše prijedlog predsjednika Putina da ruski biznismeni vraćaju kapital u zemlju, Adev je kazao da našim narodima okruženje nije baš naklonjeno, posebno zbog pravoslavnih korjena, i da je za obje strane važno da se drže zajedno. On je posebno istakao da građani ovog regiona kao i Rusi imaju dosta neriješenih problema koje treba rješavati. "O Putinovoj sugestiji o povratku kapitala u zemlju teško je govoriti. Uvijek onaj koji posjeduje kapital traži način da ga aktivira i da on sam sebe uvećava. Svi državnici se drže ideje da grade svoju pa onda zemlju prijatelja", rekao je Adev.

Predsjednik opštine Herceg Novi Dejan Mandić je kazao da su ovo bili vrlo korisni razgovori i predstavljanje Herceg Novom , Boki i Crnoj Gori jednog vrlo uspješnog regiona Kalzuka i grada Obninsk u Podmoskovlju.

"Gosti su posebno zainteresovani za uspostavljanje saradnje u cilju efikasnijeg korišćenja potencijala naša dva grada. Danas potpisanim protokolom predviđena je saradnja u privrednim, ekonomskim, obrazovnim, naučno–tehničkim, kulturnim, informacionim i spotskim oblastima", rekao je Mandić za TrebinjeLive i dodao da će obje strane utvrđivati prijedloge za razvoj saradnje između dvije sredine, kao i zaključivati sporazume.

Delegacija iz ruskog Obninska posjetila je juče poslije podne obnovljeno rusko groblje i novoizgrađenu crkvu Svetog Fjodora (Teodora) Ušakova na Savini, a domaćini su im zatim upriličili prigodan izlet brodom kroz bokokotorski zaliv.