Četrdeseti po redu Muzički festival mladih Crne Gore otvoren je u kongresnoj sali hotela „ Plaža“ u Herceg Novom. Ovu značajnu kulturnu manifestaciju otvorila je pomoćnica ministra Prosvjete u Vladi CG Vesna Vučurević.

 hor hercegnovske Muzicke skole na 40. muzickom festivalu mladih crne gore u herceg novom

Ona je naglasila da je ovo manifestacija od velike važnosti za afirmaciju muzički talentovanih učenika, studenata i njihovih nastavnika, te da je prava smotra umjetničkog potencijala mladih Crne Gore. "Festival se svake godine održava u drugom gradu Crne Gore. Sve je veći broj učesnika i to govori o nepresušnom izvoru naših talenata i potrebi da najbolji mladi muzičari potvrde svoj napredak", rekla je Vučurević.

Festival je okupio oko 700 mladih muzičara iz 14 osnovnih, 5 srednjih muzičkih škola, kao i studente Muzičke akademije sa Cetinja. Takmičenja će se održati u 11 diciplina, a zastupljeni su svi duvački instrumenti, klavir, kamerni ansambli, solo pjevanje i orkestri.

Učesnike je u ime grada domaćina pozdravio gradonačelnik Herceg Novog Dejan Mandić i kazao da muzika zauzima posebno mjesto u životu čovjeka jer ga usrećuje i na jedinstven način povezuje. "Jubileji kulturnih manifestacija uvijek se organizuju sa ciljem da umjetnici stasavaju, a Bogom dano mjesto za umjetnike pa i muzičare je i Herceg Novi u kome žive i rade brojni umjetnici", istakao je Mandić i dodao da umjetnici rado dolaze u Boku i izrazio zadovoljstvo što je Herceg Novi domaćin ovog jubilarnog festivala.

Učesnike festivala je pozdravila i Nada Karadžić, direktor Muzičke škole Herceg Novi, koja je zajedno sa Zajednicom muzičkih škola Crne Gore do 26. aprila domaćin ove manifestacije.

Pokrovitelj festivala su Minstarstva prosvjete i kulture Crne Gore i Opština Herceg Novi. Za zlatne lire učesnici će se nadmetati na četiri mjesta i to u Muzičkoj školi, Umjetničkoj galeriji „Josip Bepo Benković“, u kongresnoj sali hotela „Plaža“ i u Crkvi Svetog Jeronima.