Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas rekao je sinoć u Trebinju da očekuje da Srbija i Republika Srpska još više ojačaju saradnju, a da građani Srpske Beograd doživljavaju kao svoj glavni grad.

dragan djilas i vladika grigorije u trebinju

"U Republici Srpskoj živi više od milion Srba i logično je da će u svojoj matici imati utočište i volio bih da za njih Beograd nije samo glavni grad Srbije već i njihov glavni grad“, rekao je Đilas novinarima tokom susreta sa NJegovim preosveštenstvom vladikom zahumsko-hercegovačkim i primorskim Grigorijem.

Đilas je naglasio da uvijek rado dođe u Trebinje, jer je to grad u kome ima mnogo lijepog da se vidi i o čemu da se razgovara.

"Prijateljstvo sa vladikom nije povezano ni sa njegovim sadašnjim mestom ni sa mojom funkcijom nego traje mnogo duže i veoma je lepo razgovarati sa nekim ko želi samo napredak svom narodu i ovom gradu“, istakao je Đilas.

Kao jedan od pozitivnih primjera koji je za Hercegovinu učinio vladika, Đilas je naveo pokretanje Fondacije "Sveti Vukašin", ističući da o takvim stvarima treba što više govoriti, a ne o dnevnopolitičkim pitanjima.

"I mi u Beogradu imamo neke druge projekte koji treba da doprinesu povećanju nataliteta", rekao je Đilas, navodeći da se nakon donošenja odluke da se trudnicama isplaćuju pune plate i druge beneficije broj beba na godišnjem nivou u odnosu na prije četiri i po godine povećao sa 15.000 na 20.000.

Vladika Grigorije je izrazio zadovoljstvo što je Đilas posjetio Trebinje i što podržava sve projekte koji su za dobrobit naroda, poput Fondacije "Sveti Vukašin", koju je prilikom osnivanja lično finansijski pomogao.

Sekretar Fondacije đakon Vladimir Vukanović podsjetio je da je Fondacija "Sveti Vukašin" osnovana 19.avgusta 2011.godine na inicijativu vladike Grigorija i Eparhije zahumsko-hercegovačke i primorske i da je cilj da podrži srpsku porodicu i pomogne onima koji žele potomstvo.

On je podsjetio da se za treće dijete dodjeljuje 150 KM mjesečno, za četvrto 250, a za peto i svako sljedeće dijete po 300 KM.

"Djeca koja imaju prebivalište na području hercegovačkih sela dobijaju još po 50 KM. Svi imaju pravo da koriste ovaj novac do navršene druge godine", kaže đakon Vukanović.

Fondacija trenutno ima oko 160 korisnika i, kako kažu u Eparhiji, ostvarila je svoj cilj.

Za funkcionisanje Fondacije na mjesečnom nivou potrebno je 36.000 KM, a u Eparhiji ističu da je ovakva fondacija potrebna ne samo Hercegovini već cijeloj Republici Srpskoj.

Episkop Grigorije je prilikom otvaranja Fondacije rekao da se ne smije dozvoliti da sveta i blagorodna zemlja Hercegovina presuši ljudima i da ostane samo kamen.