Prilike u Akcionarskom društvu "Vektra Boka" su više nego teške, bolje reći kritične. Sindikat "Vektra Boke" je upoznao svoje radnike sa činjenicama da Vlada, parlament, resorna ministarstva, ćute i ne odgovaraju na zahtjeve radnika.

sastanak sindikata vektra boke u herceg novom

 

Za sada i sindikat i radnike "Vekta Boke" ispoštovao je predsjednik opštine Dejan Madić koji je obećao jednokratnu pomoć i koji je stao uz zahtjeve radnika, rekao je Vojo Miljanić novi predsjednik Sindikata AD "Vekta Boka". On i njegovi saradnici uputili su zamjerku inspekciji rada koja ne radi svoje zakonske obaveze i umjesto da zbog neizmirenja obaveza zatvori objekte, ona poslodavcu daje rok od mjesec dana da izmiri obaveze prema radnicima. Po procjeni Sindikata AD "Vekta Boka" samo za doprinose se duguje 1,6 milona evra. Uz dugujuće plate, tople obroke, prevoze i regrese, cifra prelazi i preko 2 miliona.

Menadžment Vektra Boke je obećao 28. februara da će radnicima za 30 dana izmiriti sedam plata, a da su za sada dobili samo jednu. Kako kažu,  ima radnika koji su sedam mjeseci u penziji, a još nisu primili penziju, jer poslodavac nije uplaćivao doprinose. To je bio razlog da se sa sinoćnjeg sastanka Sindikata i radnika Vekta Boke upti hitan zahtjev Savjetu za privatizaciju i Vladi Crne Gore, od strane SO Herceg Novi, u kojem se traži da "Vektra Boka" proda dio svojih manjih objekata, kako bi izmirila višemilionske dugove prema radncima. Ovo je bio zajednički zaključak Sindikata radnika AD "Vektra Boka" Herceg Novi i Komisije za praćenje privatizacije, uticaja na privredu i socijalni status građana Herceg Novog, koji su predstavljeni i jednoglasno usvojeni od strane radnika pomenutog preduzeća.

Obrad Gojković predsjednik Komisije za praćenje privatizacije, uticaja na privredu i socijalni status građana Herceg Novog , kazao je da su sve partije koje čine parlamentarni život grada zauzele jedinstven stav da treba pomoći radncima "Vektra Boke", ali i da treba biti svjestan činjenice da se neki od velikih objekata po Ugovoru, a i kasnijem Protokolu, ne smiju prodavati. Npr. to su hoteli: Plaža, Tamaris, Igalo, Boka i Žanjic.

Gojković je kazao da se objekat Levenger u Igalu prodaje da bi Vektra Boka namirila dugove za struju prema Elektroprivredi, te da je bilo nezvaničnih informacija da motel "Dubrava" pripadne hercegnovskom Vodovodu, kako bi se namirili dugovi za vodu ovog preduzeća.

On je radnike takođe upoznao sa nezvaničnim informacijama o prodaji imovine "Vektra Boke" u Budvi, kako bi se gradio hotel Tamaris koji je prije godinu dana srušen. Gojković smatra da je potrebno da se SO obrati Sekretarijatu Savjeta za privatizaciju koji se bavi raskidima ugovora sa preduzećima koja nisu ispunila obećano. On je još istakao da bi i Odbor za turizam morao ozbiljnije da se pozabavi ovom temom, tim prije ako se uzme u obzir činjenica da "Vektra Boka" u Herceg Novom posjeduje 128.000 m2 zemljišta i 48.000 m2 poslovnog prostora koji u ovom trenutku vrijede 80 miliona evra.

Na sastanku je bilo prijedloga da radnici radikuju svoje proteste jer od „dopisivanja sa nadležnim nema ništa“.

Podršku sindikalcima, odnosno radnicima „Vektra Boke“ pružili su sindikalci USSCG iz Nikšića. Govoreći ispred njih, Aleksa Marojević, je rekao da je inspekcija rada slaba karika pravnog sistema Crne Gore. On je poručio da zarada mora biti prvi trošak poslodavca, te da se mora konstantnim pritiskom na Vladu Crne Gore konačno preispitati kompletni proces privatizacije ne bi li se spasilo što se spasiti može. Oliver Jakovljević ispred USSCG za južnu regiju, izrazio je bojaznost da će epilog ove priče biti stečaj preduzeća nakon sezone i namirenje dugova prema radncima iz stečajne mase.