I pored svih problema sa kojim se već godinama suočava grad Herceg Novi, a kao što su  nedostatak hotela, loša privatizacija i gubitka nekadašnjeg HTP "Boka", Herceg Novi i njegova turistička destinacija opstaje i ostaje na cijeni.

herceg novi najbolje turisticko mjesto jugoistocne evrope

Međunarodni centar za razvoj turizma (CIEN) poslije obilaska njihovih turističkih patrola kroz Grčku, Tursku, Tunis, Rumuniju, Kipar, Bugarsku, Albaniju, Makedoniju, Sloveniju, BiH, Hrvatsku, Crnu Goru i Srbiju, organizuje u petak u hotelu "Palas" u Beogradu tradicionalnu manifestaciju „Zlatno turističko srce". Na kojoj će biti uručena priznanja najboljim u turizmu u prošloj godinu u Jugoistočnoj Evropi (JIE). Po odluci međunaronog stručnog žirija najbolje turističko mjesto JIE je Herceg Novi. Najbolja turistička destinacija je Turska. Šampion zdrastvenog turizma je „Merkur“ iz Vrnjačke Banje, a priznanje za etno turizam je pripalo etno selu Stanišići kod Bljeljine.

Po ocjeni žirija turistička ličnost godine je Živorad Smiljanić iz Apatina.“Zlatna čaša gostoljublja“ je pripala gradu Ljubljani. Najbolja turistička agencija je „Kon Tihi“ iz Beograda, najbolji trenig centar u turizmu je beogradski hotel „Palas“, a najbolja turističko obrazovna ustanova je Ugostiteljsko-turistička škola iz Beograda. Međunarodni stručni žiri za najbolju turističku manifestaciju JIE proglasio je Sabor trubača u Guči, dok je za partnera godine u ugostiteljstvu i turizmu proglasio „Monera“ eksport-import iz Novog Sada. Za „internacionalnog viteza kulinarstva“ proglaše je Miro Bogdanović predsjednik Saveza kuhara Mediterana i svjetskih regija (SKMER) iz Splita. Novinarka RTS-a Svetlana Zrilić, za emisiju „Knjiga utisaka“, dobitnik je zlatnog turističkog pera.

"Ovo je za naš grad i turističke radnike Herceg Novog značajno priznanje. Bez obzira na sve probleme i teškoće sa kojima se suočavamo, naš turizam opstaje i ostaje. Naša delegacija sastavljena od više turističkih eksperata i ovaj skup u Beogradu iskoristiće za još jednu promociju naših turističkih mogućnosti", rekao je za TrebinjeLive, predsjednik opštine Herceg Novi, Dejan Mandić.

Mandić je napomenuo da je grad Herceg Novi prije dvije godine dobio nagradu kao šampion kulturnog turizma. Nagrada je dodijeljena zbog, kako kaže, velikog broja festivala i kulturnih manifestacija u toku sezone. Priznanje za najbolje turistučko mjesto, prema riječima Dejana Mandića, godi svima pa i njemu kao prvom čovjeku lokalne administracije. "U saradnji sa Turističkom organizacijom Herceg Novog u hotel „Palas“ biće otvoren naš štand na kojem ćemo predstaviti turističku ponudu opštine Herceg Novi i sve ono što naša sredina nudi gostima u predstojećoj turističkoj sezoni", zaključio je u izjavi za TrebinjeLive, Dejan Mandić.