Evropska komisija usvojila je preporuku da zemlje članice EU otvore pregovore o članstvu sa Srbijom, napisao je na društvenoj mreži "Tviter" evropski komesar za proširenje Štefan File.

srbija dobila datum za pregovore sa eu

File, koji učestvuje na današnjem sastanku ministara spoljnih poslova EU u Luksemburgu, naveo je i da je Evropska komisija preporučila početak pregovora o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom.

U izvještaju, koji je danas objelodanjen, navodi se da je Srbija preduzela vrlo značajne korake ka vidljivom i održivom poboljšanju odnosa sa Kosovom u skladu sa zaključima savjeta iz decembra 2012. godine.

Evropska komisija je zaključila da se Srbija tokom dijaloga angažovala "aktivno i konstruktivno" i da je to obuhvatilo čitav spektar tema za postizanje održivog poboljšanja odnosa.

U izvještaju se detaljno navodi hronologija dijaloga, svih deset rundi, kao i sastanak predsjednika Srbije Tomislava Nikolića sa predsjednikom samoproglašenog Kosova Atifetom Jahjagom, a naglašava se i uspješno sprovođenje sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.

Kako se dodaje, Evropska komisija će nastaviti da prati napredak Srbije u ispunjavanju kriterijuma za članstvo i uslova koji su dio procesa stabilizacije i pridruživanja.

Predsjedavajući EU, ministar inostranih poslova i spoljne trgovine Irske Imon Gilmor rekao je, pred početak sastanka, da je u dijalogu Beograda i Prištine napravljen napredak, čime bi trebalo da su uklonjene prepreke za diskusiju o dodjeli datuma Srbiji za otpočinjanje pristupnih pregovora.