Polaganjem vijenaca na spomenik ubijenim u Jasenovcu danas su građani Herceg Novog odali poštu žrtvama Jasenovačkog logora, koji su probojem obruča 22. aprila 1945. pokušali da se spasu od logora smrti.

pomen zrtvama jasenovca kod manastira savina

Spomenik je prije par godina podignut u kompleksu manastira Savina, a polaganje cvijeća organizovali su, između ostalih, hercegnovska crkvena opština, Kolo Srpskih sestara, Srpski soko, SPKD Prosveta, Društvo za Arhive i povjesnicu hercegnovsku, Društvo srpsko-ruskog prijateljstva i NVO Glas.

Parastos je služio iguman savinskog Manastira Varnava sa sveštenstvom. Poslije polaganja vijenaca na spomenik, profesor Ljubo Šabović, predsjednik Matice Boke, je podsjetio da je u tom logoru  stradao veliki broj Srba, Jevreja i Roma, kaodrugih antifašista koji su od 1941-45 godine završili u jednom od najstrašnijih logora smrti u Evropi. Šabović je podsjetio i na veze brojnih nevladinig organizacija iz Herceg Novog i kompleksa memorijalnog centra u Jasenovcu i Staroj Gradiški . On je uputio i poziv i profesorima da na ovaj dan održe čas istorije u školama, i podsjete na nešto što ne bi smjelo da se ponovi u ovom regionu. On je ovom prilikom kazao da je parastos u Manastiru služen i svim onim nevinim žrtvama koje su završile u brojnim jamama Hercegovine, Dalmacije i Crne Gore, i onim ljudima koji su drugačije razmišljali i drugačije se krstili zarad jedne opake ideologije koja je ubrzo posle rasformiranja Jasenovca srećom i uništena.