Svečano je sinoć bilo u foajeu dvorane Park gdje je održan dupli program pratećeg dijela 18. HAPS-a koji je u toku.

u dvorani park odrzana promocija knjige ksenije matovic orfeonautika

 

Prvo je otvorena izložba pozorišnih plakata slikara Dimitrija Popovića iz Zagreba koje je ovaj umjetnik radio za opere, drame, balete i scenske recitale u Hrvatskoj. Izložbu je otvorila Jelena Đurović direktor Nacionalne biblioteke „Đurđe Crnojević“ sa Cetinja.

U drugom dijelu programa održana je promocija knjige "ORFEONAUTIKA", zbirke pjesama novinarke „Dana“ iz Herceg Novog Ksenije Matović.

Predstavljajući drugu po redu knjigu poezije naše koleginice, književnik Miraš Martinović je kazao, "Knjiga jedinstvenih trenutaka i riječi, uvezanih u nit trajanja, onu neprekinutu i neprekidnu nit, nit poezije. Tu nit ne može ništa da prekine, toj niti smrt ne može nauditi. Mogu pasti gradovi, ali ne i stihovi. Jednom napisani, oni uvijek žive!" i dodao da stihovi Ksenije Matović imaju onu čistotu Pope i Nastasijevića i japanskih pjesnika, koji su znali riječ da ispune smislom i poruku neprolaznom esencijom.

Predsjednik Hercegnovskog pozorišta, Vitka Vujnović, predstavljajući novu knjigu čiji je izdavač HP, kazala je da će se po naslovu knjige Ksenije Matović zvati i nova edicija, Orfeonautika.

"U Ksenijim pjesmama ide riječ na riječ, ali i riječ na ranu, na suzu, na tijelo, na dušu, na samoću, na nepravdu, na bol, na pojedinca , na društvo. Riječ jezgrovita, kratka i snažna kao potezi kičice Vojislava Kilibarde koji je likovno opremio ovaj naslov. Ksenijine pjesme su kao slike, a Vojova slika kao pjesma", istakla je Vujnović

Obraćajući se, vidno uzbuđena, Ksenija Matović je kazala da je ovaj naslov posvetila svom sinu Borisu, a zatim se zahvalila onima koji su joj pomogli da knjiga ugleda svjetlost dana, "jer ovaj kameni grad i baš ovo modro more, nosila sam u sebe hodajući i tabanajući zemljanim šarom, rastući, sazrijevajući i uvijek mu se vraćajući da bi ponovo rasli zajedno", zaključila je autorke koja je primala čestitke za novodarovane stihove.