Načelnici hercegovačkih opština: Vučureviću otišao si predaleko

Autor: Ratomir Mijanović/Glas Srpske Foto: TrebinjeLive
TREBINJELIVE 20. 04. 2013. - 9:56h

Od radikalnih mjera i kantonizacije Republike Srpske, koje spominje gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, nema ništa. To su ustavna pitanja, a Vučurevićeva retorika nije dobra i sve je otišlo predaleko, kažu načelnici hercegovačkih opština.

slavko vucurevic nema podrsku nacelnika opstina istocne hercegovine

Vučurević je u četvrtak sazvao vanrednu sjednicu Skupštine grada Trebinje na kojoj je istakao da se „kosovsko pitanje u Hercegovini treba što hitnije rješavati“, te da će u suprotnom biti preduzete „radikalnije mjere“. Na toj sjednici bili su i načelnici Nevesinja i Istočnog Mostara, zamjenik načelnika Ljubinja, te predstavnici opština Gacko i Berkovići. Načelnik opštine Bileća nije došao na sjednicu SO Trebinje.

Načelnik opštine Gacko Milan Radmilović rekao je u petak „Glasu Srpske“ da je Vučurević toliko „oštro otišao u svojoj umjetničkoj slobodi govora“ samo da bi pojačao stav o nezadovoljstvu centralnom vlašću.

Od Vučurevićevog poređenja sa Kosovom i spominjanja radikalnih mjera, kantonizacije, nema ništa, to su ustavna pitanja koja se rješavaju na druge načine – rekao je Radmilović i dodao da se problemi građana ne mogu riješiti govoreći o kosovskom pitanju, kantonizaciji i drugim krupnim pitanjima. Radmilović je dodao da o svemu treba razgovarati i pregovarati sa Vladom, a ne „takvom retorikom dizati tenzije“.

Načelnik Istočnog Mostara Radovan Palavestra rekao je da Hercegovina jeste u problemima, ali da problema imaju i ostali dijelovi RS.
– Ne smatram da Vlada RS i resorna ministarstva ne žele da pomognu našoj regiji. Mi u našoj opštini imamo odličnu saradnju sa Vladom. Ne podržavam retoriku gradonačelnika Trebinja – kazao je Palavestra.

Načelnik opštine Berkovići Nenad Abramović rekao je da je sve otišlo predaleko.
– Moramo sjesti za sto i razgovarati. Neophodan nam je dijalog, a ne prepucavanje. U opštini Berkovići imamo saradnju sa republičkim organima vlasti, ali ona se može podići na viši nivo – istakao je Abramović.

Načelnik opštine Nevesinje Momčilo Šiljegović ističe da ima problema na relaciji Trebinje – Banjaluka.

Načelnik opštine Bileća Miljan Aleksić ponovio je da Vučurević svoj stav ne može pripisivati cijeloj Hercegovini.
– Ne može on govoriti o Hercegovini upoređujući je s Kosovom, on vrši vlast samo u jednom gradu, u Trebinju – rekao je Aleksić.

Cvijanović Premijer RS Željka Cvijanović rekla je u petak da se u Hercegovini mogu postići dobri rezultati i da je jedan od strateških ciljeva RS da bude podignuta tekstilna industrija.

Sve što je potrebno o tom pitanju Vlada RS će uraditi, Hercegovina je mjesto gdje se razvoj tekstilne industrije može dobro organizovati i krenuli smo s nabavkom mašina te identifikacijom svih radnica koje su zainteresovane da budu uključene u ovu vrstu djelatnosti – rekla je Cvijanovićeva i dodala da nema vremena da se bavi pitanjem da li je neko zadovoljan ili nije, jer je primarno usmjerena na to da budu postignuti dobri rezultati.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja