Od strane međunarodnog udruženja ''Astronomi bez granica'' kalendarski mjesec april proglašen je za ''Globalni mjesec astronomije 2013.'' (GMA 2013).

astronomi u ljubinju

 

Tokom ovog mjeseca širom planete Zemlje održavaju su brojne aktivnosti vezane za popularizaciju astronomije i srodnih nauka. Trebinjsko astronomsko udruženje u saradnji sa srednjoškolskim centrom ''Svetozar Ćorović'' uključilo se u ovu međunarodnu akciju organizovanjem javnog posmatranja neba teleskopima u Ljubinju.

U večer 18. aprila, prvi put u istoriji ovog istočno-hercegovačkog gradića, srednjoškolaci, učenici osnovne škole ''Sveti Sava'', nastavnici, omladina i zainteresovani građani bili su u prilici posmatrati nebeska tijela kroz teleskope koji su za ovu priliku dopremljeni iz Trebinja. Posmatralo se sa igrališta osnovne škole. U okularu teleskopa, visočije u sazviježđu Raka, našao se zemljin pratilac Mjesec u fazi prve četvrti. Divno su se vidjeli detalji površine i mnogobrojni krateri uz sumračnicu. Na zapadnom nebu u sazvježđu Bika nalazio se planet Jupiter. Uočeni su tamni Jupiterovi atmosferski pojasevi i četiri sjajna satelita. Takođe je osmotreno zvjezdano jato Vlašići, a oni koji su ostali do kraja, pogledali su i planet Saturn koji je izašao na istoku.

Tokom skoro dvočasovnog posmatranja, više od 150 prisutnih bacilo je pogled kroz teleskop, velika većina prvi put u životu. Posmatranje je popraćeno podacima o posmatranim nebeskim tijelima, a učenici su učestvovali u razgovorima o raznim astronomskim temama što pokazuje njihovo interesovanje za ovu zanimljivu i veoma lijepu nauku.