Prema posljednjem izvještaju Poreske uprave za najveće dužnike među preduzećima, i dalje prednjači tekstilna firma „Novoteks“ iz Trebinja. Nekadašnji gigant koji je zapošljavao na stotine radnika danas je ostavio tek nekoliko desetina žena koje jedva da uspiju da zarade da plate kiriju i režije.

stecaj u novo doba predstavlja propast preduzeca

Milan Grubač, bivši predsjednik Upravnog odbora Novoteksa tvrdi da je stečaj u ovoj firmi zakasnio deset godina i da je on odmah kada je došao predlagao rješenja za koje su tada mislili da su suluda.

Grubač tvrdi, Poreska uprava je još 2008. godine donijela rješenje o blokadi računa, jer su dugovi već tada premašivali sve cifre u granici normalne. Ali, odjednom, stiže rješenje od Vlade koja suspenduje tu istu blokadu, prostim riječima rečeno, stavlja veto na blokadu, čime se račun momentalno odblokirao. Time je sve rečeno, o ostalim malverzacijama Vlade nije potrebno ni govoriti.

Izvještaj pokazuje i nove dužnike. Birač se za vrlo kratko vrijeme popeo na drugo mjesto.  Njegov dug je znatno manji, 14 miliona maraka. Stečajni upravnik „Birča“ tvrdi da se zna ko sve može podnijeti zahtjev za stečaj. To može i samo preduzeće, a ne samo država. Jer se država bez ogromnih dugovanja i velikih miliona uglavnom ne miješa,a kada ona uđe u firmu, to je već prekasno.

U Republici Srpskoj od 360 stečajnih preduzeća, čak 300 ima crnu sudbinu.

Dušan Kovačević iz Udruženja stečajnih upravnika, tvrdi da je glavni problem što se stečaj posmatra kao virus uništenja. Ali upravo suprotno, on bi trebalo da ima funkciju izlečenja, ali kada bi se koristio i sprovodio na pravi način. Potvrđuje da je glavni problem što se u stečajni postupak uglavnom ulazi kada svijeća dogori i ugasi se. Takođe, nije želio da kaže ko je krivac, ali odugovlačenjem proglašenja stečajnog postupka se samo kupuje socijalni mir. Poreska uprava bi, po njemu, trebalo odmah da blokira račun, i to bio bio prvi pozitivan i dobar korak.

Stečaj smišljen kao osnovni mehanizam odbrane od propasti preduzeća, postao je upravo ono suprotno, njegova propast. Najveći broj firmi je stečajem potpuno likvidirano, a velika dugovanja ostala samo dugovanja, koja, vjerovatno, nikada neće biti naplaćena.