Afere ne prestaju da potresaju fabriku glinice „Birač“ iz Zvornika. Premijerka Željka Cvijanović tvrdi da je sve pod kontrolom, ali činjenica je da nijedna sjednica Vlade ne može da prođe bez malverzacija i informacija o pronevjerenim parama.

fabrika glinice birac ko je opljacakao i iznio 800 miliona km

Stečajni upravnik Lazo Đurđević se ne oglašava, kako kaže, potrebno mu je vrijeme kako bi ustanovio tačno stanje i napravio sa timom plan za što efikasnije rješenje ovog pitanja. Dok se stečajni upravnik ograđuje,  Cvijanovićka tvrdi da nijedan radnik neće ostati bez posla, čak i da je moguće primanje novih radnika.

Za to vrijeme, ni opozicija Republike Srpske ne miruje. Iznosi podatke o 800 miliona maraka koje su iznesene iz fabrike, kao i imena za koje tvrde da im je ova firma namijenjena, i da je upravo zbog toga stečaj i proglašen. Načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović, kao i direktor firme „Boksit“ iz Milića, Rajko Dukić, dva su imena koje je SDS-ovac Konstantin Vasić prozvao kao buduće vlasnike „Birča“.

Zoran Stevanović potvrđuje da jeste imao vezu sa Birčom, ali samo kroz firmu „Enikonmont“ koja je bila zadužena za izgradnju kotlovnice u ovom preduzeću. Takođe, tvrdi da su i njemu ostali dužni 350 hiljada KM, a Konstantinu Vasiću poručuje da će se vidjeti na sudu za navedene optužbe.

I Rajko Dukić se oglasio. Kaže da samo želi da firma radi, jer iako su potraživanja velika i koja vjerovatno neće još dugo od Birča naplatiti, on je glavni dobavljač boksita, pa mu nije u interesu da se preduzeće zatvori. Takođe tvrdi da on nije član SNSD-a, i da je glavna meta opozicije upravo što samo podržava ovu stranku. Kaže, sa Miloradom Dodikom se nije ni vidio ni čuo dvije godine.

Dok se oni prepucavaju, radnici vode svoju bitku. Dragan Savić, koji je bio predsjednik Sindikalne organizacije u Birču, otpušten je još prije četiri godine, jer je progovorio. Još tada kada je firma navodno dobro radila za vrijeme Litvanaca koji su je tada kupili, Savić je pričao o malverzacijama. Radi dokazivanja istine čak je dva puta i glađu štrajkovao. Tvrdi sve je što je uspio da dobije je otkaz.

Na sve ove navode, Vlada se ne oglašava. Poslije svojih radno konsultativnih sjednica, novinari nisu u mogućnosti i da ih bilo šta pitaju. Jer nema izjava za novinare, samo saopštenja u kojima nisu baš rječiti.