Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je Srni da je gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević, poređenjem "odnosa vlasti Republike Srpske prema Hercegovini sa kosovskim pitanjem" iz nedolične ušao u opasnu retoriku kojom se čak narušava ustavni poredak Republike Srspke.

dodik-vucurevic prevrsio svaku mjeru

Na pitanje Srne kako komentariše ocjenu gradonačelnika Trebinja da je "odnos vlasti Republike Srpske prema Hercegovini ravan kosovskom pitanju" koju je iznio na današnjoj vanrednoj sjednici Skupštine grada, predsjednik Dodik je odgovorio da Slavko Vučurević nije i ne predstavlja Hercegovinu, niti ima legitimitet da govori u ime Hercegovine.

Predsjednik Dodik je naglasio da, nakon nedavnog istupa gradonačelnika Trebinja, uopšte nije iznenađen činjenicom da je svoju ličnu frustraciju prenio na instituciju Skupštinu grada, pa još i na načelnike ostalih hercegovačkih opština.

"Moram da kažem da je Trebinje jedan od najvažnijih gradova Republike Srpske, a time i Hercegovine, u kome je Vlada Republike Srpske ostvarila svoje funkcije, bez obzira kakvu lokalnu vlast građani biraju. Trebinje je iznad interesa bilo koje političke partije ili sujete njegovih lokalnih političara. To je grad koji na listi naših prioriteta zauzima posebno mjesto, i to neće promijeniti ni nedoličan istup njegovog gradonačelnika", istakao je predsjednik Srpske.

On je naglasio da je prilikom nedavne posjete ovom gradu vidio da sve što je do republičkog nivoa vlasti funkcioniše - od penzija, do plata policiji, zdravstvenim i prosvjetnim radnicima, kao i ostalim korisnicima budžeta.

"Upoznat sam i sa činjenicom da HET ispunjavaju svoje zakonske obaveze prema gradu, i da su i dalje nosilac razvoja Trebinja, sa čim se u potpunosti slažem, i što ću nastaviti da podržavam. Međutim, ni ja kao predsjednik, niti Vlada Republike Srpske nismo u obavezi da budemo servis predizbornih obećanja gradonačelnika Trebinja", istakao je Dodik.

On je naglasio da vlasti Republike Srpske svakako neće stajati na putu realizaciji tih obećanja, ali je gradonačelnik dužan da kaže građanima Trebinja zašto ne sprovodi u djelo svoja obećanja, a ne da za svoja nerealna i lažna obećanja pokušava da okrivi druge.

"Ja nisam s njim davao ta obećanja i ne smatram se obaveznim da odgovaram za njih. Gradonačelnikovo politikanstvo neće koristiti dobrim odnosima i već sada je jasno da je gradonačelnik Trebinja najveća smetnja njegovom razvoju. Pokazujući se kao nesposoban, jasno je da je unaprijed pojeo godine građanima Trebinja", rekao je Dodik.

Upitan kada će posjetiti Trebinje, predsjednik Republike Srpske je odgovorio da plan aktivnosti predsjednika pravi kabinet predsjednika, cijeneći njegove obaveze.

"Čim se u rasporedu opet nađe Trebinje s radošću ću otići tamo", poručio je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik