Komisija za upisnu politiku u srednje škole Republike Srpske usvojila je plan upisa učenika u prvi razred kojim je predviđeno da u školskoj 2013/14. godini bude upisano 12.200 učenika u 486 odjeljenja.

u skolsku 2013-14 godinu upisace se 12200 srednjoskolaca

Planom upisa predviđeno je da, u odnosu na broj učenika koji ove godine završavaju osnovnu školu, u srednje škole bude upisano 548 učenika više, jer se očekuje priliv učenika izvan Republike Srpske posebno u rubnim opštinama, rečeno je Srni u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske.

Od ukupnog broja učenika u zanimanja trećeg stepena složenosti planirano je da bude upisano 2 987 učenika u 123 odjeljenja, a u zanimanja četvrtog stepena 9 213 učenika u 363 odjeljenja.

Planom upisa predviđeno je 2 663 mjesta u gimnazijama što znači da bi 21,82 odsto od ukupnog broja učenika trebalo da bude upisano u gimnazije.

Iz Ministartva ističu da je, prema planu upisa u struci Ekonomija, pravo i trgovina, planiran upis 2 172 učenika ili 84 odjeljenja, dok je u struku Mašinstvo i obrada metala planiran upis 1 550 učenika ili 61 odjeljenje.

Najmanje učenika upisuje se u struku Hemija, nemetali i grafičarstvo - 150 učenika u šest odjeljenja, a za zanimanja struke Geologija, rudarstvo i metalurgija nije bilo interesa.

U Tehničkoj školi u Banjaluci od naredne školske godine planiran je upis 26 učenika u jedno odjeljenje za novo zanimanje - tehničar logistike i špedicije u saobraćajnoj struci, za koje je tržište rada pokazalo interes.

Komisiju za upisnu politiku u srednje škole Republike Srpske čine predstavnik Ministarstva, predsjednici aktiva direktora srednjih škola sedam regija, predstavnik Privredne komore, Zavoda za statistiku, Unije poslodavaca, Ministarstva industrije, energetike i rudarstva, Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite, Ministarstva poljoprivrede i Ministarstva rad i boračko-invalidske zaštite, dva javna univerziteta i predstavnik grada Banjaluka.

Nakon što Komisija utvrdi plan upisa, on se upućuje u dalju proceduru i objavu.