Polaganjem vijenaca i cvijeća na grob narodnog heroja Milana Spasića, na Savini, od strane delegacije opštinskog odbora SUBNOR-a Herceg Novi i predstavnika opštine, danas je odata pošta oficirima Vojske Kraljevine Jugoslavije Milanu Spasiću (1909-1941) i Sergeju Mašeri (1912-1941), koji su 17. aprila 1941. godine u tivatskom zalivu u vazduh digli razarač „Zagreb“ ne želeći da ga predaju italijanskom okupatoru.

odata pocast herojima spasicu i Maseru u herceg novom

Poklon sjenima heroja, vijence i cvijeće položili su poštovaoci njihovog lika i djela, sjećajući se ljudi koji su hrabro poginuli, izabravši smrt mjesto ropstva. O njima i njihovom djelu, kojim su zadužili sadašnje i buduće generacije, i o kojim se decenijama priča širom bivše zemlje, prvo je govorio Mirko Džuović član SUBNOR-a Herceg Novi.

On je kazao da je narod Boke i Hercegovine, gdje je bilo dosta rezervista, u ovoj sredini oduvijek znao da cijeni hrabrost i junake, a junaci kakvi su bili Srbin Milan Spasić i Slovenac Sergej Mašera moraju ostati zauvijek upamćeni.

Na groblju na Savini govorila je i književnica i predsjednica SKPD „Prosvjeta“ Olivera Doklestić.

"Slavimo vrijeme koje se preselilo u šture članke udžbenika istorije u kojem su dva mlada čovjeka, poručnici bojnog broda Beograđanin Milan Spasić i Slovenac Sergej Mašera, bez posebnih planova i dogovora, ali sa srcem i dušom ubijeđeni u svoje odluke, svoju ljubav prema nestajućoj domovini iskazali na najljepši, najveličastveniji, ujedno najstrašniji način, samožrtvovanjem onako kako su to radili drevni junaci", istakla je Doklestićka.

Danas u vremenu potpuno materijalnih ciljeva, društvu obezvrijeđenih suštinskih vrijednosti, njihovo herojstvo više liči mitu i fantastici nego realnom i mogućem, rekla je ona i dodala da nije sigurna da u mladim generacija ima još volje da poštuju heroje, kada svakodnevno slušamo o ubistvima, zavjerama, pronevjerama. "Čast, dostojanstvo, ljudskost, cjenkanje sa životom za otadžbinu, i rodoljublje i sloboda, to su za današnju mladež, pa i mnoge zrele ljude neke izmišljene, teško razumljive kategorije, koje su davale neobičan smisao životu, a zapravo su samo vodile prečicom u smrt", rekla je Doklestićka.

"Slava heroja Spasića i Mašere je vječna, kao što će, sve ono što je tome suprotno prihvatiti prah vječnog zaborava", zaključila je Doklestićka.

Na kraju ove komemoracije Jovo Mandić, sin sveštenika Nikole Mandića, koji je održao opelo tog 17. aprila 1941. godine, upoznao je prisutne kako se to desilo, i kako je njegov otac izgovorio riječ zbog koje je zatvoren i kako su i italijanski vojnici iako okupatori odali počast heroju Milanu Spasiću.