Otvoren Titov sef

Izvor: Novosti.rs Foto: Google.ba
TREBINJELIVE 16. 04. 2013. - 8:03h

Državna komisija otvorila je sefove u Narodnoj banci Srbije, u kojima je Predsjedništvo SFRJ pohranilo Titove stvari nakon njegove smrti, pišu Novosti.

otvoren titov sef u beogradu

Tročlana državna komisija u srijedu je u ime predsjednika Srbije, poslije više od tri decenije, otvorila sefove u kojima su stvari Josipa Broza Tita.

Na čelu komisije bio je profesor Oliver Antić, savjetnik predsjednika Republike, a otvaranju su prisustvovali i Nikolićev savjetnik, general Milorad Simić, kao i zamjenik generalnog sekretara predsjednika Nenad Jevremović.

Šta je delegacija u NBS otkrila, u narednih desetak dana ostaće tajna, dok se ne utvrdi priroda nađenih stvari. Takav je dogovor, kako nam je rekao prof. Oliver Antić, napravljen i s predsjednikom Nikolićem. S obzirom na to da se 30 godina nije znalo šta je u sefovima – da li su u pitanju lične Brozove stvari ili vlasništvo države, i da je administracija na ove sefove čak i zaboravila, zadatak Komisije je da zapisnički utvrdi sadržaj pohranjenih vreća. Pošto se u jednoj, kako se pretpostavljalo, nalazi spisak onoga što je zapečaćeno u ostalima, posao Komisije je da ”sravni” stvari sa spiska sa onim što je nađeno, da utvrdi da li nešto nedostaje, i obavijesti sud ima li stvari koje bi trebalo da uđu u ostavinsku masu.

Otvaranje sefa dogodilo se na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih nasljednika, koji je krajem prošle godine uputiozahtjev Kabinetu predsjednika Srbije da, kao pravni nasljednik nekadašnjeg Predsjedništva, omogući uvid u sadržaj sefova.

Otvaranju u srijedu nisu prisustvovali ni predstavnik Prvog osnovnog suda, ni advokati Brozovih nasljednika, iako su oni to pismeno tražili od suda. Naime, po zakonu, kako nam je objašnjeno u Predsjedništvu, oni i nisu mogli prisustvovati.

Prema jednoj verziji, komisija je, poslije Titove smrti, popisala 14 vreća, i u njima su bila posebno vrijedna ulja na platnu, ostala iza srpskih kraljevskih dinastija. Prema drugoj, riječje o 11 džakova sa zlatom, nakitom, posljednjim Titovim predsjedničkim platama i autorskim honorarima, pišu „Novosti“.
Ako Komisija, uz pomoć vještaka, utvrdi da je u vrećama bilo išta od ličnih stvari bivšeg jugoslovenskog predsjednika, o tome će obavijestiti sud i predati te stvari u sudski depozit.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.
Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
11.000+
dnevnih
posjeta
350.000+
mjesečnih
čitanja
900.000+
mjesečnih
pregleda stranica
19.400+
fejsbuk
sviđanja