U Trebinju je danas održana promocija takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju Republike Srpske, čiji je cilj da animira što veći broj timova i pojedinaca sa inovativnim idejama koje bi mogle biti realizovane na tržištu.

najbolja tehnoloska inovacija rs

Pomoćnik ministra nauke i tehnologije Republike Srpske Biljana Vojvodić pojasnila je da se takmičenjima želi podstaći i promovisati preduzetnička inovativna klima na ovim prostorima, a pojednačno pomoći inovativnim timovima da plasiraju svoju inovaciju.

Vojvodićeva je rekla da je nagradni fond za finaliste takmičenja 35.000 KM.

Ona je posjetila na pozitivna iskustva iz prethodnih godina, istakavši da postoje brojni primjeri da su inovacije koje su učestvovale na ranijim takmičenjima našle svoju primjenu na tržištu i da se prodaju širom svijeta.

Na ovaj način, dodala je Vojvodićeva, pokušava se animirati akademska zajednica i privredni sektor da bi se došlo do najboljih rješenja koja mogu da se primijene na tržištu, te napomenula da su inovatori veoma zainteresovani za takmičenje.

Ministarstvo nauke i tehnologije Republike Srpske odobrilo je prošle godine grant za podsticaj inovatorstva u iznosu od 93.000 KM. Vojvodićeva je naglasila da će i ove godine taj iznos biti na približno istom nivou.

Trebinjski inovator Borko Babalj, koji je za svoj rad dobio 28 međunarodnih priznanja, istakao je da inovatorstvo u Republici Srpskoj nije dovoljno stimulisano, jer je to težak put, koji traži puno energije i odricanja, kao i zaštitu proizvoda.

"Kada se dođe do kraja, tu prestaje podrška i Ministarstava i lokalnih zajednica", kaže Babalj.

Promocija takmičenja održava se u organizaciji Ministarstva nauke i tehnologije Republike Srpske u saradnji sa Ministarstvom prosvjete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Tehničkim fakultetom iz Novog Sada.

Konkurs za najbolju inovaciju Srpske otvoren je do 22. aprila