"Put bez krsta je put osvajača, put terora. To je put zla. Na tom putu nema ljubavi. Nema mladosti i djece. Da je krst naša pravoslavna, naša hrišćanska snaga pokazao je i ovaj film „Pop“ poznatog ruskog reditelja Vladimira Hotinjenka koji smo vidjeli prije početka ove tribine" rekao je Njegovo preosveštenstvo episkop dalmatinski gospodin Fotije na tradicionalnoj tribini "Duhovni razgovori", koje povodom vaskršnjeg posta organizuju svake sedmice hercegnovske crkvene opštine u dvorani „Park“.

episkop fotije odrzao tribinu u igalu

Govoreći na temu „Tajna krsta Hristovog“ episkop Fotije je naglasio da naše vrijeme zahtijeva takve sveštenike poput glavnog junaka ovog filma koji mogu da vode mlade ljude i da ih usmjeravaju kojim putem da idu kroz život. Tajna krsta je tajna na tajnama i već je imamo u Starom zavjetu i u deset Božijih zapovijesti. Stari hrišćani tajnu krsta su upoređivali sa tajnom žrtve. Sama tajna krštenja je u znaku krsta i ona je suštinski smisao čovjekovog života. Sve je u našoj crkvi u znaku krsta. Krštenjem, čovjek se odriče starog načina života..To je neprestana borba sa samim sobom i prihvatanje svog krsta. Krsta sveštenika i svog naroda.Ali ovdje treba znati da crkva ne prihvata bilo kakav krst,već krst za Hrista, časni krst, jer ako čovjek ide za časnim krstom ima za njega i njegov narod nade", istakao je vladika Fotije..

Ako živimo ispravno, čestito, to je stradanje za Hrista. Borba za političke partije nije stradanje za Hrista. Gdje je god pravoslavlje jako ili grupisano u veće cjeline tu je i dublje stradanje, rekao je Vladika i naglasio da je u Dalmatinskoj eparhiji kada je stigao zatekao pravu pustoš. "Poznato je da je iz Hrvatske otišlo oko 300 000 Srba, a u eparhiji je ostalo da živi oko 120 000 Srba sa oko 50 sveštenika koji zajedno sa tim vjernicima nose sudnji krst i čuvaju svetinje", ističe episkop i dodaje da su manastiri Krka, Krupa i Dragović uvijek dijelili sudbinu sa srpskim pravoslavnim narodom iz tih krajeva kome i sami pripadaju."Mi sveštenici smo tu da čuvamo te svetinje i da tu obavezu prihvatimo kao naš krst, da pokušamo da opstanemo. Hvala bogu da smo uspjeli. Ljude koji su nam to činili mi ne mrzimo ni jednog trenutka. To je prihvatanje našeg krsta, jer mi pripovijedamo Hristovo učenje", rekao je Vladika.

U svom obraćanju i u odgovorima na pitanja iz publike episkop Fotije se osvrnuo i na takozvane zavisnosti mladih od interneta, igara na sreću, pa čak i nekih opasnih poroka za život sa kojima se suočava društvo, a  naravno i crkva. "To je problem cijelog hrišćanstva i civilizacije i mi kao crkva ne smijemo gubiti nadu. Crkva prihvata i pomaže koliko može. Treba mlade upućivati na druge vrijednosti života . Da prihvate čistotu svoje duše i Hristov krst kao filozofiju života i kao put pravde" zaključio je Fotije.

Sledeći gost tribine „Razgovori o duhovnom životu“ koje vodi profesor Višnja Kosović 21. aprila je umirovljeni episkom Atanasije.