Proteklih par dana Hercegnovsku javnost, kao i javnost Crne Gore i regiona, iznenadili je krivična prijava hercegnovske policije protiv prvog čovjeka Herceg Novog, Dejana Mandića.

podnijeta krivicna prijava protiv dejana mandica predsjednika opstine herceg novi

To je potez koji u Herceg Novom pa i šire nije ostavio nikog ravnodušnim. Jedni tvrde da je to da bi se skrenula pažnja sa (ne) zakonitih dešavanja povodom predsjedničkih izbora dok drugi da nema nedodirljivih i da zakon za sve važi podjednako. Protiv Dejana Mandića krivična prijava je podnijeta zbog sumnje da je kao predsjednik opštine donio rješenje koje je omogućilo Marku Salatiću iz Herceg Novog da u Njegoševoj ulici u Igalu otkupi 31 kvadrat zemljišta za 7750 evra. Podnosioci krivične prijave tvrde da je Mandić znao ili je morao znati da je ta parcela kategorisana kao javni put što je predviđeno GUP-om i da je tu parcelu već uzurpirao Salatić jer je na dijelu te parcele izgradio objekat koji nije u skladu sa urbanističko-tehničkim uslovima i građevinskom dozvolom - stoji u saopštenju policije.

Mandić se tereti da je ovim potezom bez sprovedenog postupka legalizovao nedozvoljenu gradnju dijela objekta Marka Salatića. Po navodima policije Mandić je morao znati da je donošenje rješenja u nadležnosti stručne komisije i da je nadležnost predsjednika opštine da zaključi ugovor tek kada Stručna komisija donese tu odluku. Prema krivičnoj prijavi Mandiću se spočitava i da je suprotno Odluci o uslovima i kriterijumima za otkup izgrađenog građevinskog zemljišta, umjesto dvije nezavisne, formirao dvije komisije sa istim članovima, Komisiju koja će odlučivati o ispunjenju uslova za kupovinu zemljišta i Komisiju koja će utvrditi vrijednost zemljišta. Komisija za utvrđivanje vrijednosti zemlje morala je biti sastavljena od sudskih vještaka građevinske i finasijske struke, nadovodi se u policijskom saopštenju.

Sa druge strane, Dejan Mandić u izjavi za TrebinjeLive kaže da je sve što je radio u ovom slučaju radio po zakonu i da su sve optužbe na njegov račun neosnovane. On se pozvao na odluku lokalnog parlamenta na zasjednju 13. marta da prvi čovjek opštine u sklopu svojih nadležnosti može da odlučuje o prodaji „restlova“ opštinske zemlje manje od 200 kvadratnih metara pod uslovom da nije ugrožen javni interes. O toj odluci ne odlučuju odbornici već je to nadležnost predsjednika Opštine. “Za sve zašto se optužujem po meni i službama koje odlučuju o tome je bez osnova. To je površina koja je opredijeljena za turizam”, ističe Mandić i dodaje “Što se tiče cijene ona je 250 evra po kvadratu i sve prometne cijene u okruženju su manje i u nijednom slučaju opština nije oštećena”, kategoričan je Mandić navodeći da je sve ovjerio i notar koji je naravno sve radio po zakonu.

Mandić nam je potvrdio da mu je javni tužilac saopštio ime podnosioca ali mu nisu jasni motivi krivične prijave. Takođe nam je potvrdio da je podnosilac prijave član partije koja je koalicioni partner u lokalnom parlamentu, ali njegovo ime nije želio da saopšti.

Iz policije su saopštili da je Komisija za otkup izgrađenog zemljišta postupajući po zahtijevu drugog građanina iz Herceg Novog, donijela suprotno rješenje od onog koje je doneseno u slučaju Salatića. „ Zahtjev tog građanina po istom osnovu je odbijen, jer je u pitanju takođe nelegalni objekat koji jednim dijelom zalazi u parcelu kategorisanu kao javni put“ piše na sajtu policije.

Iz Hercegnovske policije su novinarima rekli da bi moglo biti još ovakvih prijava protiv ljudi sa zvučnim imenima ali naravno ne otkrivajući konkretna imena. Šta će biti dalje pokazaće vrijeme koje je pred nama.