Premijer Republike Srpske Željka Cvijanović istakla je da Vlada Srpske neće odustati od jačanja odgovornosti u svim karikama sistema, zbog čega će uskoro uslijediti nove smjene direktora u javnim preduzećima i republičkim institucijama.

Žzeljka cvijanovic najavila nove smjene

"Takve poteze nećemo povlačiti zbog očekivanja javnosti, nego kada nakon analize rada preduzeća i institucija procijenimo da je potrebno. Dio ljudi nije opravdao očekivanja, dio iz niza objektivnih razloga i nije mogao postići više, a ima nekih koji će morati da odstupe iz moralnih razloga", izjavila je Cvijanovićeva.

Ona je za "Pres Republike Srpske" naglasila da je stečaj u Fabrici glinice "Birač" pokrenut, jer su se jedino na taj način mogli sagledati svi problemi i vidjeti koji će se potezi povući u narednom perodu.

"Shvatili smo da bi ogroman sistem, od kojeg zavisi jedna regija, mogao prestati sa radom ako se ne povuku energični potezi. Cilj nam je da se nastavi proizvodnja, odnosno da se ne prekinu kontakti sa kupcima i da se obezbijedi nesmetano snabdijevanje sirovinama", rekla je Cvijanovićeva, napomenuvši da su zloupotrebe u ovoj fabrici i izvlačenje novca iz zemlje daleko veće nego što se mislilo.

Ona je navela da je Vlada Srpske donijela odluku o dokapitalizaciji Balkan investment banke, kako ne bi propala, a s njom i ulozi građana i preduzeća, te da bi državni udio vlasništva mogao biti veći od 90 odsto akcija banke.

Cvijanovićeva je napomenula da bi bila zadovoljna ako bi do opštih izbora 2014. godine Vlada Srpske uspjela napraviti konkretne pomake na privrednom planu.

"Već smo pokrenuli niz mjera u poljoprivredi, `Šumama Republike Srpske` u kojima ćemo uvesti red, kao i u drugim preduzećima", podsjetila je Cvijanovićeva.

Govoreći o stendbaj-aranžmanu sa Međunarodnim monetarnim fondom, Cvijanovićeva je istakla da je on doveden u pitanje zbog političkih sukoba u Federaciji BiH /FBiH/.

"Iznad ovog aranžmana visi veliki broj pitanja koja su sva vezana za FBiH, zbog čega smo i spremili alternativnu varijantu kojom mislimo nadomjestiti taj novac", rekla je Cvijanovićeva, dodajući da budžet Srpske nije ugrožen.