U međunarodnoj akciji "Šetač" na području BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske ukupno je lišeno slobode 48 lica i zaplijenjeno 376,10 kilograma droge skank i 523 grama heroina, te veća količina vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

medjunarodna policijska akcija setac uhapsni bilecani, trebinjci

"Ukupna vrijednost zaplijenjene droge na ilegalnom narko-tržištu procjenjuje se na oko 1.400.000 KM, dok bi u uličnoj preprodaji dostigla znatno veću vrijednost", rekao je načelnik Centra javne bezbjednosti /CJB/ Trebinje Dragan Nosović na zajedničkoj konferenciji za novinare predstavnika Agencije za istrage i zaštitu BiH /SIPA/, Tužilaštva BiH i CJB Trebinje i oficira za vezu Ambasade Hrvatske u BiH Tonija Škrinjara.

Prema njegovim riječima, šteta koja je mogla biti nanesena upotrebom eksploziva bila bi neprocjenjiva.

Nosović je istakao da je na teritoriji BiH zaplijenjeno 26,7 kilograma skanka, 20 kilograma eksploziva i veća količina vatrenog oružja, municije i eksplozivnih sredstava.

Slobode je lišeno 19 lica, od čega na području Republike Srpske 13, a na području Federacije BiH šest lica.

Pretresi su izvršeni na 21 lokacija, od čega 16 na području Republike Srpske i pet na području Federacije BiH.

Prema Nosovićevim riječima, na teritoriji Crne Gore zaplijenjeno je 312 kilograma skanka, uhapšeno je 15 lica, a izvršeni su pretresi na 17 lokacija.

Na teritoriji Hrvatske zaplijenjeno je 17,4 kilograma skanka i 523 grama heroina, lišeno je slobode 12 lica i izvršeni pretresi na 20 lokacija.

U akciji "Šetač" na teritoriji Srbiji je zaplijenjeno 20 kilograma skanka, lišeno slobode tri lica i izvršeni pretresi na tri lokacije.

"Ova međunarodna kriminalna grupa je organizovana radi neovlaštenog prometa opojne droge skank i heroina sa područja Albanije preko Crne Gore u BiH, Srbiju i Hrvatsku, kao i u zemlje zapadne Evrope, gdje su članovi grupe imali jasno određene zadatke u okviru djelovanja na ovom području“, rekao je Nosović.

Tužilac Tužilaštva BiH Oleg Čavka rekao je da nije riječ o najjačoj kriminalnoj grupi u regionu, ali je ovo najjača policijska operacija u regionu, gdje policija nije sarađivala već je zajedno radila.

Prema njegovim riječima, operacija je u sve četiri zemlje izvršena u isto vrijeme, lica su uhapšena istog časa, čime je pokazano da se nemaju gdje sakriti.

On je poručio da će se i ubuduće provoditi slične akcije, navodeći da je ova otvorila put i drugim institucijama za kvalitetniju saradnju, što je ohrabrujuće.

Čavka je dodao da očekuje da će Sud BiH licima odrediti pritvor, navodeći da među njima ima i onih koji su i ranije lišavani slobode, ali nisu procesuirani.

"Često se desi da neko zakaže", rekao je Čavka.

Prema njegovim riječima, lica koja su na području BiH lišena slobode od ranije su poznata policiji, kao i većina drugih.

Čavka kaže da nijedan od organizatora nije pobjegao i da se radi o osobama koje su stekle enormno bogatstvo.

O uspješnosti akcije govorili su i Slaven Rosić iz Regionalnog centra za provođenje zakona o jugoistočnoj Evropi /SELEC/, tužilac Tužilaštva BiH Dijana Kajmaković, portparol Sipe Kristina Jozić i oficir za vezu Ambasade Hrvatske u BiH Toni Škrinjar.

Podršku u provođenju aktivnosti pružio je Regionalni centar za provođenje zakona u jugoistočnoj Evropi /SELEC/, Kancelarija njemačkog GIZ-a /Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit/ i IPA-e projekta u Sarajevu.

Istraga u ovom predmetu započela je u novembru 2012. godine.

Prema nezvaničnim saznanjima, na području Trebinja slobode su lišeni Zoran Tubić i Igor Milutinović.

U Bileći su uhapšeni Blažo i Vera Ivković i njihov sin Aleksandar, te Vladimir Grubačić, Miodrag Milošević, Nikola Vukoje, Novica Trklja, Milorad Kajtaz i Aleksandar Šutović.