U Hercegovinu i Boku juče je stigla tužna vijest. Iznenada u Beogradu u 88. godini života preminula je poznati društveno-politički radnik i humanista, Ljeposava Lepa Galeb. preminula Ljeposava-Lepa Galeb

Rođena je 1925. godine u selu Cerovac kod Trebinja u porodici Toma Galeba solunskog dobrovoljca i čovjeka koji je među prvima završio svoj život u ustaškom pogromu 1941. godine u južnoj Hercegovini. Kao omladinka od prvih dana bila je nosilac aktivnosti NOR-a pretrpjevši mnoge torture i ratne strahote u ratu u kojem je izgubila oca Toma i brata Tešana, ali je sa ostalom braćom, Jovom, Radom i Slobodanom i sa sestrama Vukosavom i Milom nastavila svijetlim stazama slobodarstva oca Toma i strica Boža Galeba koji je živio u pečalbi u Americi, ali uvijek sa srcem u rodnom Trebinju.

Poslije rata prvo u Trebinju, a zatim u Kleku i Beogradu, Lepa je uvijek radila na korist zajednice posebno ljudi iz rodnog kraja. Školovala se u Trebinju, Kleku i Beogradu. Bila je dugogodišnji radnik Socijalističkog Saveza radnog naroda Jugoslavije i dugogodišnji saradnik prvim ljudima SSRNJ, kao što su Veljko Milatović, Nenad Bućin i drugi funkcioneri najače društvene asocijacije bivše zemlje.

Od mladih dana bila je aktivna u AFŽ-a Jugoslavije kao rukovodilac na radnim akcijama u izgradnji Novog Beograda i autoputa Zrenjanin-Kikinda...

Poseban dio aktivnosti koji nikada neće zaboraviti građani njene Hercegovine jeste humani rad Ljeposave–Lepe Galeb u posljednjem ratu. Brojni su kamioni hrane pošli za ratom opustošenu Hercegovinu koje je Lepa sakupila u Kleku, Zrenjaninu, Novom Sadu, Beogradu, i uz pomoć sestrića Milorada Miša Matijaševića u Herceg Novom, koji su bili potrebni ugroženom stanovništvu. I sama je nosila hranu na prvu liniju fronta i bodrila mladost iz Trebinja, Nevesinja, Gacka i drugih mjesta da izdrže, kako je znala da kaže, u nepravednom i nametnutom ratu koji nikome nije trebao. Ona je bila glavni punkt i veza svome bratu Slobodanu koji je slao sa ostalim Hercegovcima pomoć rodnom kraju nastavljajući tamo gdje je stao poznati trebinjski dobrotvor njihov stric Božo Galeb.

Ovog puta kada nas napušta treba reći još nešto o Lepoj Galeb. Svjedočila je o svojoj generaciji, o svojim Hercegovcima koji su bili dika svoga kraja i zemlje koju su gradili, a tako je nesretno izgubili.

Neka je vječna slava i hvala Ljeposavi–Lepoj Galeb.

Ljeposava Lepa Galeb bića sahranjena sutra (nedjelja) na porodičnom groblju u Kleku.