Predstavnici kriznih štabova četiri srpske opštine na Kosovu i Metohiji uvode pojačano dežurstvo na mogućim rizičnim lokacijama zbog intenzivnog prisustva i kretanja pripadnika specijalne jedinice kosovske policije - Rosu.

srbi pojacali dezurstva na kosmetu zbog prisustva rosu

Predsjednik opštine Leposavić Dragiša Vasić rekao je da je posljednjih dana uočeno intenzivnije kretanje pripadnika Rosu, što izaziva dodatnu zabrinutost žitelja.

"Oni vozilima patroliraju duž magistralnih puteva što Srbi vide kao provokaciju i mogućnost za ponovni upad te interventne jedinice koja je silom u julu 2011. godine pokušala da zauzme sever", rekao je Vasić, koji je i komandir Kriznog štaba Leposavića.

Vasić je ponovio da Srbi "ni po koju cijenu" neće prihvatiti integraciju u sistem kosovske vlasti.

On smatra da bi pokušaj nasilne integracije mogao da poprimi "šire razmjere sa nesagledivim posljedicama" i ukazao da u tom slučaju niko neće moći da kontroliše narod.

Vasić se nada da će međunarodne bezbjednosne strukture, prije svih KFOR, poštovati mandat koji im je povjeren na osnovu Rezolucije 1244 Savjeta bezbjednosti UN i da se neće staviti na stranu kosovskih institucija, kao 2004. godine.