Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić izjavio je večeras da srpski narod ne smije da klone duhom, već da u najtežim momentima iskaže jedinstvo i preuzme odgovornost za prošlost, sadašnjost i budućnost.

tomilsav nikolic srbi trebaju da preuzmu odgovornost za istoriju

Otvarajući obnovljeni dio Istorijskog muzeja Srbije, gdje su izloženi eksponati iz života članova dinastija Karađorđević i Obrenović, Nikolić je rekao da upravo na primjeru Karađorđa i Miloša /Obrenovića/ Srbi mogu naučiti kako se stvara, brani, gradi, ali i dijeli država.

"Gotovo nepismeni vladari su poveli naš narod u borbu za duhovno i nacionalno oslobođenje, oni nas uče da ne smemo da se bojimo propasti i da narod koji je toliko toga preturio preko glave ne treba da strahuje za budućnost", rekao je Nikolić.

Obraćajući se zvanicama, predsjednik Srbije je rekao da je Srbija otvorena za svijet, ali da prije svega mora da bude svjesna svojih korijena.

"Moramo uvek da znamo ko smo, da smo potomci Karađorđa i Miloša", poručio je Nikolić.

Ministar prosvjete Srbije Bratislav Petković ocijenio je da je otvaranje muzeja u teškim ekonomskim vremenima izuzetan poduhvat, ali da ga upravo to čini još značajnijim i vrednijim.

Otvaranju obnovljenog dijela Istorijskog muzeja Srbije prisustovao je i NJegova svetost patrijarh srpski Irinej, članovi porodice Karađorđević, te brojne zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života Srbije.