Azerbejdžanska naftna državna kompanija "Sokar" iz Bakua, intezivirala je ovih dana poslove osmišljavanja budućeg turističkog kompleksa „One and Only“ koji će se graditi na prostoru bivše vojne kasarne „Orjenski Bataljon“ u Kumboru.

kasarna u kumboru gdje se ocekuje izgradnja turistickog kompleksa

Prema očekivanjima, ovaj projekat biće od velikog značaja kako za Herceg Novi, tako i cijelu Crnu Goru. Prema ugovoru potpisanom 10. jula prošle godine između „Sokara“ i Vlade Crne Gore površina zakupljenog zemljišta u Kumboru iznosi 241.695 kvadratnih metara, a dugoročni zakup od 90 godina podrazumijeva zakupninu koja se sastoji od fiksnog dijela, jedan evro po kvadratnom metru i varijabili od 5% dobiti koju zakupac ostvari. Obaveza Sokara je da mora da plati unaprijed za polovinu ugovora (45 godina), a obavezao se i da za prve četiri godine investira 52 miliona, odnosno 258 miliona tokom prvih osam godina zakupa.

Prihod koji se u budžetu Republike Crne Gore očekuje od ovog ugovora u 2013. godini je 12 miliona evra od zakupa, a 30% ide na račun budžeta opštine Herceg Novi. Azerbejdžanska naftna kompanija prije mjesec dana u Podgorici je sa svojim partnerima predstavila tu prvu investiciju koja je vrijedna 260 miliona evra. Odmaralište „One and Only „ gradiće firma Kerzner International Holding koja je sklopila ugovor sa Sokarom. Ovo odmaralište imaće oko 150 luksuznih soba i vila, rezidencijalnu komponentu, marinu svjetskih standarda, tenisku akademiju, spa-centar, restorane i maloprodajne radnje. Predstavljanju investicije u Vili Gorica u Podgorici prisustvali su predsjednik Azerbejdžana Ilham Alijev i premijer Crne Gore Milo Đukanović.

Predsjednik kompanije Kerzner International Holding, Soli Kerzner, je tom prilikom u Pogorici naglasio da je lokacija izvanredna za ovaj tip odmarališta i da će biti prihvaćena od strane naših lojalnih gostiju. Izvršni direktor Alen Leibman je tom prilikom kazao da će u Kumboru postaviti novi standard iskustva za goste.

Zadovoljstvo projektom koji se planira realizovati u Kumboru nije krijo ni savjetnik predsjednika Hercegnovskre opštine, Vladimir Mračević, koji je danas novinarima rekao "Poznato je da su ovaj posao i posjed jedan od najvrijednijih resursa i potencijala u zemlji. Same cifre govore o tome koliko je ovo značajan projekat i koliko će njegov završetak doprinijeti razvoju Herceg Novog, posebno u turističkom smislu. Ovakvih komplesa u svijetu je samo sedam i razvijeni su od strane južnoafričke kompanije u vlasništvu poznatog turoperatera Sola Kerznera.To je novi trend koji je u 21. vijeku počeo da se razvija na prestižnim destinacijama kao što su dva u Dubaiju, na Maldivima, Mauricijusu, Bahamima, Meksiku i južnoj Africi“, rekao je Mračević.

Mračević ističe d će izgradnjom ovakvih hotela, turisti koji traže najprestižnije i najluksuznije destinacije, dolaziti i u Kumbor. Upoznavajući novinare o prvim potezima investitora, on je istakao da se radi na izradi idejnih projekata jer je lokacija podijeljena unutrašnjom saobraćanicom koja će biti kostur kompletnog odmarališta. Sa strane prema moru odvajaju se četiri urbanističke parcele, a na petoj je previđena izgradnja marine sa 250 vezova za jedrenjake i brodove od 12 do 70 metara i biće javnog karaktera. U neposrednoj blizini ove marine postoji i urbanistička parcela na kojoj je predviđena i izgradnja turističkog naselja sa svim sadržajima za ovakvu modernu marinu. Tu je predviđeno postojanje čak 7000 servisnih sadržaja za naselje i marinu eko tipa.

"S druge strane puta, u neposrednom kontaktu sa marinom je urbanistička parcela koja predviđa mješovitu namjenu centralnih komplemetarnih sadržaja tipa ugostiteljskih, turistički, kulturnih i sportskih sadržaja. Još tri urbanističke parcele ispod pomenute saobraćajnice predviđene su za izgradnju hotela, a krajna zapadna parcela je namjenjena hotelu najvećeg sadržaja. Cijelim pojasom obalnog područja predviđena je izgradnja uređenih kupališta", ističe Mračević.

Zadržaće se postojeći veliki park. Predviđen je i prostor za sport i rekreaciju. U centralnom dijelu uz put koji vodi kroz Kumbor planirana je izgradnja rezidencijalnog komplesa najvećih standarda, objasnio je Mračević i dodao da je hercegnovska opština sada pokrenula i pitanje infrastrukture u ovom dijelu MZ Kumbor, gdje će sa predstavnicima kompanija raditi na boljem snabdijevanju mjesta sa strujom i vodom.

Inače, u zoni bivše kasarne prolazi kanalizacioni kolektor, pa Mračević ističe da se u ovom momentu moraju definisati tačke priključka njihovog sistema koji će biti vezani za otpadne vode .“U narednim mjesecima opština će uložiti napore da dođe do svih tehničkih rješenja. Moramo da vidimo u kom pravcu će ići njihova realizacija i izgradnja, te da li je to period koji je ugovorom definisan ili će biti neki novi rokovi“ , pojašnjava Mračević.

Na pitanje kad se očekuje početak gradnje hotelskih kompleksa, Mračević je rekao da su izdata rješenja koja se odnose na rušenje postojećih objekata i priprema lokacije za buduću gradnju. “Aktivnost kompanije je u tom pravcu da radi i tehničku dokumentaciju nakon koje bi trebalo da traže građevinsku dozvolu da bi mogli da otpočnu radove. Realizacijom ovog obimnog projekta Herceg Novi će se ponovo pozicionirati na mapi poželjnih destinacija i u njega će stići ekskluzivna klijentela", zaključio je Vladimir Mračević.