Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Slobodan Stanić izjavio je da bi rukovodstvo Doma zdravlja u Trebinju trebalo da sa lokalnom zajednicom pokuša naći rješenje za milionska dugovanja ili da smanji broj zaposlenih.

stanic upravi doma zdravlja trebinje porucio da nadju rjesenje za gubitke

Stanić je rekao da je kompletna tranša koja dolazi od Fonda zdravstvenog osiguranja do sada trošena samo na plate zaposlenih, što vodi u još veće gubitke.

Prema Stanićevim riječima, menadžment Doma zdravlja i gradska administracija treba da odluče da li će zadržati postojeći broj zaposlenih i obezbijediti sredstva za njihove plate.

"Da bismo smanjili troškove, u saradnji sa svim ambulantama porodične medicine radimo na izradi nove pozitivne liste lijekova, koja će biti zaštićena od uticaja i interesa farmaceutske industrije", rekao je Stanić poslije razgovora sa rukovodiocima Doma zdravlja Trebinje.

Stanić je poručio da će resorno ministarstvo pomoći u dijelu koji se tiče njegove nadležnosti.

Dom zdravlja Trebinje duguje Poreskoj upravi Republike Srpske 1,4 miliona KM dok ukupna dugovanja iznose oko 3,2 miliona KM.

Ministar zdravlja uporedio je Dom zdravlja Trebinje sa sličnim u Tesliću uz napomenu da ove dvije zdravstvene ustanove ostvaruju sličan prihod, dok Trebinjci imaju mnogo veće rashode i veći broj zaposlenih.

Stanić je dodao da Dom zdravlja u Tesliću ima 138 zaposlenih, dok trebinjski Dom zdravlja na platnom spisku ima 154 radnika.

Dom zdravlja u Tesliću, gdje ima nekoliko hiljada stanovnika više, prošle godine je pozitivno poslovao, napomenuo je ministar Stanić.

Direktor Doma zdravlja u Trebinju Dragan Sorajić rekao je da je u saradnji sa gradskom upravom sačinjen plan sanacije finansijskog stanja u ovoj ustanovi i da su, u skladu sa tim, počele mjere štednje.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Srpske Slobodan Stanić danas je razgovarao sa direktorom i načelnicima odjeljenja trebinjske Opšte bolnice, nakon čega je ocijenio solidnim funkcionisanje ove ustanove.