Kao i svakog ljeta pred početak glavne turističke sezone zbog redovnog godišnjeg remonta postrojenja u Hidroelektranama na Trebišnjici od prvog do 12. juna, biće obustavljen dotok vode preko Plata u Filter stanicu na Mojdežu, a to znači automatski da će biti nužna restrikcija vode potrošačima u opštini Herceg Novi.

remont na he trebisnjica herceg novi bez vode

Marko Mitrović, direktor „Hidroelektrana na Trebišnjici" AD Trebinje, obavjestio je Zorana Šabanovića, direktora JP "Vodovod i kanalizacija" Herceg Novi o redovnom godišnem remontu. Prema jednoj informaciji kojom raspolažemo biće obavljena i rekonstrukciji agregata jedan u Hidroelektrani "Dubrovnik" koja je odložena iz prošle godine i treba je obaviti, a tu i novi plan remontnih aktivnosti na Hidroelektranama na Trebišnici.

Prema drugoj informaci revitalizacija agregata će biti odgođena za 2014. godinu.

Tunel Gorica-Plat biće prazan 12 dana u junu. Shodno dobrom prijateljstu između dva preduzeća obavješteni su Novljani na vrijeme, da bi se u JP "Vodovod" HN pripemili za period kada će biti prekinut dotok vode od oko 400 litara u sekundi iz hidrosistema Trebišnjice preko Plata.

Zbog nedostaka značajne količine vode u Hercegnovskoj opštini, biće uvedene planske restrikcije vode svim potrošačima, koji će vodu imati po dva sata ujutro i dva uveče.

Podsjećamo, građani Herceg Novog su samodoprinosmo od 1980. do 1983. godine, u tada zajedničkoj državi i uz saglasnost sa ljudima iz Trebinja i Dubrovnika, izgradili vodovod od 32 kilometra kroz Konavosko polje. Poslije raspada SFRJ građani Herceg Novog imali su mnogo problema zbog transporta vode kroz predio sada Konavoske opštine. Zbog nesporazuma raznih vrsta bile su dosta česte restrikcije i skupa plaćanja transporta vode sa Trebišice prema Herceg Novom. Prema posljednjem dogovoru postignutom na nivou država Crne Gore i Hrvatske, početkom jula 2011. godine u Igalu, Novljani su se obavezali Konavoskom vodovodu da će do 2021. godine mjesečno plaćati po 25 hiljada evra za transport vode do Debelog brijega odnosno Filter stanice na Mojdežu. Dodatni izdatak je u periodu od 2011. godine bila, i za hercegnovsku i dubrovačku stranu, opravka dotrajalog vodovoda. On je u toku prošle godine u potpunosti završen i sa vodom sa Trebišnjice vrši se navodnjavanje Konavoske opštine i turističkog i vinogradarskog mjesta Vitaljine.

Bez obzira na novi desetogodišnji ugovor sa Konavoskom stranom, i prilično dobro vodosnabdijevanje sa Plata, u Herceg Novom ne odustaju i od priključenja na regionalni vodovod za Crnorsko primorje i Cetinje sa čime bi definitivno riješilo snabdjevanje vodom Herceg Novog.