Otvoreni Titovi sefovi, sadržaj za sada tajna

Izvor: Agencije Foto: Google.ba
TREBINJELIVE 11. 04. 2013. - 10:38h

U Narodnoj banci Srbije, nakon više od 30 godina, otvoreni su sefovi u kojima su držane stvari bivšeg jugoslovenskog predsjednika Josipa Broza Tita.

otvoreni titovi sefovi u narodnoj banci srbije

Tročlana državna komisija je u ime predsjednika Srbije otvorila sefove, u kojima je nekadašnje Predsjedništvo SFR Jugoslavije pohranilo Titove stvari nakon njegove smrti.

Šta je tročlana delegacija, koju je predvodio savjetnik predsjednika Srbije Oliver Antić, otkrila ostaće tajna u narednih desetak dana, dok se ne utvrdi priroda nađenih stvari.

“Takav je dogovor napravljen i sa predsednikom Nikolićem”, rekao je Antić za “Večernje novosti”.

Zadatak Komisije je da zapisnički utvrdi sadržaj pohranjenih vreća, s obzirom na to da je administracija na ove sefove čak i zaboravila i da se 30 godina nije znalo šta je u sefovima – da li su u pitanju lične Titove stvari ili vlasništvo države.

Sef je otvoren na inicijativu Prvog osnovnog suda u Beogradu, pred kojim se vodi ostavinska rasprava između Titovih nasljednika, a koji je krajem prošle godine uputio zahtjev kabinetu predsjednika Srbije da, kao pravni nasljednik nekadašnjeg Predsjedništva SFRJ, omogući uvid u njihov sadržaj.

Prema jednoj verziji, poslije Titove smrti, tadašnja komisija je popisala 14 vreća, u kojima su bila posebno vrijedna ulja na platnu, ostala iza srpskih kraljevskih dinastija.

Prema drugoj, riječ je o 11 džakova sa zlatom, nakitom, posljednjim Titovim predsjedničkim platama i autorskim honorarima.

Ako sadašnja komisija, uz pomoć vještaka, utvrdi da je u vrećama bilo išta od ličnih stvari bivšeg jugoslovenskog predsjednika, o tome će obavijestiti sud i predati te stvari u sudski depozit.

Otvaranju sefova su osim Antića, prisustvovali i drugi Nikolićev savjetnik general Milorad Simić, kao i zamjenik generalnog sekretara predsjednika Nenad Jevremović.

TAGOVI:

Komentari

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne i stavove internet portala TrebinjeLive.info. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal TrebinjeLive.info zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja.

Evo zbog čega je TrebinjeLive najčitaniji i najuticajniji portal u gradu!
8.500+
dnevnih
posjeta
265.000+
mjesečnih
čitanja
620.000+
mjesečnih
pregleda stranica
18.500+
fejsbuk
sviđanja