Predsjednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je tokom susreta sa generalnim sekretarom UN Ban Ki Munom da presudama Haškog tribunala pravda nije zadovoljena i da ta činjenica srpskom narodu daje osjećaj rezignacije i nepovjerenja prema tom sudu.

nikolic i ban ki mun

"Samim tim pravi cilj - poverenje i uspostavljanje trajnog i održivog mira nije postignuto", rekao je Nikolić, koji je u sjedištu UN u NJujorku učestvovao na debati Generalne skupštine o Haškom tribunalu.

Predsjednik Srbije je zahvalio Ban Ki Munu na učešću u javnoj debati o radu međunarodnih krivičnih sudova, prenose beogradski mediji.

U Generalnoj skupštini UN juče je održana javna debata o radu međunarodnih krivičnih sudova, u kojoj su učestvovali predstavnici 82 zemlje.

Nikolić je u debati oštro kritikivao Haški tribnal, uporedivši ga sa inkvizicijom i ocjenjujući da taj sud nije pomogao, već odmogao pomirenju u bivšoj Jugoslaviji.

Na ovoj debati, koju je otvorio predsjednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, učestvovao je najveći broj država u istoriji javnih debata u UN, dok su je bojkotovale Sjedinjene Države, Kanada i Jordan.