Grupacija većih tehnoloških kompanija "Fer srč", među kojima su "Orakl" i "Majkrosoft", tužila je "Gugl" Evropskoj komisiji zbog aplikacija koje nudi u svom operativnom sistemu "Android", javile su agencije.

tuzba protiv gugla

- Tražimo od Evropske komisije da brzo djeluje i odlučno zaštiti konkurentnost i inovativnost na ovom tržištu. Ukoliko ne bude djelovanja, to će samo ohrabiriti "Gugl" da ponovo zloupotrijebi svoju dominaciju pošto se potrošači sve više okreću ka platformi mobilnih telefona, gdje dominira operativni sistem "Android" - rekao je Tomas Vinže predstavnik "Fer srča" u čijem su članstvu još i "Nokija", "Ekspidija" i "Tripedvajzr."

Iz "Fer srča" je saopšteno da su podnijeli žalbu Evropskoj komisiji i da "Gugl" optužuju da želi da korisnici sistema "Androida" koriste i njihove vodeće aplikacije poput "Mapa" i "Jutjuba".

Kompanije okupljene u "Fer srču" su 2010. godine podnijele žalbu Evropskoj komisiji, koja je pokrenula istragu o kršernju pravila protiv konkurentnosti. "Gugl" je tada optužen da koristi svoju dominaciju na tržištu internet-pretraživača.